Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Installation in HQ

Aerodataingenjör

Linköping, Sweden
Closing date: 9 October 2022

Kunskap om aerodynamik är grunden för all form av flygning! Vi söker nu till Aerodynamiksektionen på Saab Aeronautics i Linköping en person som vill vara med och bygga aerodatamodeller.

Etablerandet av en aerodatamodell är ett fundament för att kunna räkna på prestanda, genomföra verklighetstrogna simuleringar och designa styrsystem. Arbete med en ”Aerodatamodell” är bland det första som sker i en konceptstudie och det är också ett arbete som fortgår under hela det operativa livet för ett flygplanssystem. Så fort en ny antenn eller en ny last ska integreras påverkar det farkostens aerodynamik och aerodatamodellen.

Din framtida utmaning

I arbetet ingår att identifiera svagheter i data och kravställa de verksamheter som leverera data. Det ingår också att medverka under kritiska flygprov genom att sitta med i provledningscentralen och i realtid övervaka modellöverensstämmelsen för att snabbt kunna avveckla manövrar i den händelse att modellen och verkligheten inte stämmer överens.

Arbetet fordrar en god analysförmåga, ett strukturerat arbetssätt och kreativitet. Utöver detta behöver du som arbetar med Aerodata tillägna dig en ”känsla” för hur vi ska hantera begränsad och ibland motsägelsefull data.

Vi erbjuder ett brett spektrum av både flygtekniskt specifika kurser och mer allmänt hållna kurser till stöd för en långsiktig kompetensutveckling

Din profil

Vi söker dig som är nyfiken och intresserad av att analysera resultat från vindtunnelprov, CFD och flygprov.

Som person är du analytisk och noggrann. Du behöver vara van vid att arbeta självständigt och att ta egna initiativ samt ha god förmåga att samarbeta med andra människor.

Din bakgrund är högskole-/civilingenjör där erfarenhet inom flygindustrin eller av modellarbete är meriterande men inget krav. Många av de program/skript som används i det dagliga arbetet är egenutvecklade så vi ser gärna att du även har erfarenhet av programmering (matlab, java, fortran, bash, python). Vidare bör du tycka om att söka nya lösningar för att driva metodikutvecklingen framåt.

Då det ingår att medverka under flygprov är goda kunskaper i svenska språket ett krav. Engelska används för all dokumentation samt i en del samarbetsprojekt, så du behöver behärska engelska i både tal och skrift. Erfarenhet av att arbeta i Linux-miljö är ett plus.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.   

Vad du blir en del av

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld.

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem samt framtidsstudier som förberedelse för framtida bemannade och obemannade flygsystem och vidareutveckling av befintliga produkter. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Området flygteknik är en del av affärsområdet Gripen E/F under vilket vi ansvarar för produktutveckling inom de tekniska områdena styrsystem, aerodynamik, flygmekanik och prestanda för såväl Gripen C/D, E/F som framtidens flygplanssystem, FCAS. Totalt arbetar cirka 90 personer inom området uppdelat i sju sektioner.

På vår sektion kommer du bli en del av en mycket erfaren grupp människor av olika ålder och med ett gemensamt intresse för flyg.

Vill du vara en del av att skapa framtidens teknologi samtidigt som du får möjlighet att utveckla dig själv och växa i en lärandekultur så är Saab arbetsgivaren för dig. Vi är stolta över vår kreativa miljö där alla är olika, men delar samma uppdrag – att bidra till ett tryggare samhälle.