Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Beräkningsingenjör innerbalistik

Karlskoga, Sweden
Closing date: 25 June 2024

Drivs du av att se dina idéer bli verklighet? Välkommen till vår spännande och teknikintensiva värld.

Din framtida utmaning

Som analysingenjör på Saab Dynamics kommer du att jobba med ett stort antal avancerade produkter som ligger i teknikens framkant och i de flesta fall är världsledande i sina segment.

Innerballistik är ett komplext ämnesområde som kräver kunskaper inom flera discipliner såsom fysik, termodynamik och mekanik. Rollen innefattar till stor del att undersöka dessa innerballistiska förlopp både teoretiskt och via praktiska försöksuppställningar. Du som person får gärna vara driven av lusten att knäcka problem och kartlägga vilka faktorer som påverkar en viss process. Rollen är inte en klassisk beräkningstjänst där du endast förutsätts arbeta med en viss typ av beräkningar. Snarare är det en kreativ roll där du som ingenjör får möjlighet att utforma både själva konstruktionen genom prediktiva beräkningar och även utforma provuppställningar och genomföra analysen av provresultaten.

Arbetet kommer dels innefatta att jobba i större utvecklingsprojekt men även att genomföra studier som angränsar till forskning inom innerballistik, samt att deltaga i specifika utredningar när behov uppstår. Innerballistikern är ofta med under hela utvecklingsprocessen, från kravanalys via designval till verifiering av den slutliga produkten.

Förhoppningarna på dig som ny analysingenjör hos oss är att du har tillräcklig bakgrund inom teknik, fysik och matematik för att förstå och ta till dig av våra specifika problemställningar. Vi förväntar dock inte att du har specifik kunskap inom innerballistik innan du kommer till oss, den kunskapen kommer du förvärva under ett antal år genom att arbeta i vårt team.

Du samarbetar ofta tillsammans med många andra ingenjörer på utvecklingsenheten i projektform. Projekten som du kommer att delta i varierar i storlek, vi driver stora projekt som ställer krav på samarbetsförmåga och mindre projekt som ställer krav på självständighet.

Som analysingenjör inom innerballistik och raketmotorteknik kommer du till största delen bli involverad i utvecklingsarbetet rörande våra produkter inom affärsområdet Ground Combat. Från Ground Combat hittar du system som NLAW, Carl Gustaf och AT4.  Dina primära ansvarsområden som beräkningsingenjör består i att designa, modellera och analysera det framdrivningsförlopp som sker under en utskjutning och projektilens färd mot målet med avseende på:

 • Anfyringsförlopp och drivladdning
 • Kraftjämnvikt under utskjutning
 • Raketmotorteknik
 • Analyser som berör strömningsmekanik och termodynamik
 • Provuppställning och provutvärdering vid skjutprov
 • Ljudtryck

Den du är idag

Vi söker dig som är lösningsorienterad och har lätt för att kommunicera och samarbeta. Vi tror att du är civilingenjör inom maskinteknik, teknisk fysik med inriktning mot beräkning eller har en utbildning/erfarenhet som bedöms likvärdig eller högre. Du har god kommunikationsförmåga i svenska och engelska, i både tal och skrift.

Önskade förkunskaper

 • Matlab

Meriterande kunskaper

 • Bildbehandling
 • Experimentframtagning
 • Programmering
 • Tidigare branscherfarenhet
 • Ansys (CFX, Fluent)

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.

Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningstiden har gått ut.