Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Beräkningsingenjör strukturanalys

Göteborg, Sweden
Closing date: 17 August 2024

Vi tror att framsteg och möjligheter skapas bäst tillsammans. Välkommen till en plats där samarbete gör skillnad.

Vill du arbeta i teknikens framkant? Lockar det dig att delta i olika utvecklingsprojekt och att arbeta med beräkning och analyser? Då kanske vi har arbetet för dig! Här på Saab vill vi alltid ligga steget före, både när vi utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt men också i vår strävan efter att vara en arbetsplats med utrymme för nytänkande, samverkan och mångfald. Vi strävar efter att ha en bredd både avseende kompetensområde/expertis så väl som när det gäller personlighet och individuell bakgrund. Tillsammans arbetar vi mot samma mål – att göra världen till en säkrare plats.

Din roll

Sektionen Environmental Engineering är idag en grupp på ca 25 personer som ansvarar för utveckling och analys av mekaniska system och hårdvara. Gruppens ansvarsområden innefattas av miljötålighet, hållfasthet, strukturdynamik, termiska analyser, samt EMC (Electro Magnetic Compatibility). Produktmässigt arbetar vi med alla företagets radarsystem och även annan sensorteknik.

Som beräkningsingenjör inom strukturanalys kommer du att ingå i sektionen Environmental Engineering och ett av de team som arbetar med beräkningar och analyser av våra radarsystem. Ditt huvudsakliga arbetsområde blir inom området strukturanalys med fokus på produkternas lättvikt, hållfasthet och livslängd. Uppgifterna innebär att du kommer arbeta med allt från kravspecificering och kravnedbrytning till och med verifiering av färdig produkt. Du kommer att arbeta självständigt men ingår som en del av ett team kopplat till olika utvecklingsprojekt som bedrivs parallellt. Du kommer arbeta tillsammans med bland annat konstruktörer, delsystemingenjörer och materialingenjörer för att utveckla och strukturellt verifiera en bred portfölj av radarsystem för sjö, land och luft.

Beräkningsarbetet innefattar såväl statiska hållfasthetsberäkningar av komponenter som beräkning av strukturdynamik och utmattning hos exempelvis komplett lastbil med radar. Du kommer även arbeta med prediktering av livslängd och underhåll hos flygande radar och ställas inför att tolka standarder rörande miljötålighet, göra kravnedbrytning och översätta dynamiska laster till statiska. Du kommer arbeta nära  ingenjörer som planerar och utvärderar mekanisk provning av prototyper och färdiga produkter. Programvara som används är Hypermesh, Nastran, ADAMS, LS-Dyna, m.fl. Inom sektionen bedrivs också olika forsknings- och teknikutvecklingsprojekt som du kan komma att involveras i som en del av ditt arbete. Detta innebär exempelvis förbättringsprojekt avseende förbättrad arbetsmetodik eller projekt kopplade till att t ex undersöka nya material.

Din profil

Vi söker dig som är Civilingenjör eller teknisk doktor, med fördel inom farkostteknik, maskinteknik eller teknisk fysik, gärna med inriktning mot strukturanalys. Vi ser helst att du har arbetat några år inom området som beräkningsingenjör, som teknisk doktor eller som konstruktör med inriktning mot hållfasthet och tillförlitlighet, och att du nu är redo för nya utmaningar. Erfarenhet av arbete med kompositmaterial eller prediktering av underhållsinsatser är meriterande och ger dig större möjlighet att anpassa rollen till din kompetens.

Du är väl bekant med hjälpmedel såsom Hypermesh, Nastran, ADAMS, Ansa, LS-Dyna alternativt att du har kunskap i likvärdiga verktyg. Vi tror även att du har förmågan att med hjälp av överslagsberäkningar göra bedömningar om en konstruktions hållfasthetsegenskaper.

Som person ser vi att du har ett analytiskt förhållningssätt och att du är drivande i ditt arbete. Du tar eget initiativ och ansvar och kan arbeta både självständigt och i grupp. Du uttrycker dig väl i tal och skrift, på såväl svenska som engelska.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.

Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här