Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Beräkningsingenjörer dynamisk analys och simuleringar

Linköping, Sweden
Closing date: 15 April 2024

Drivs du av att se dina idéer bli verklighet? Välkommen till vår spännande och teknikintensiva värld.

Din roll

Sugen på att ta din ingenjörskarriär till nya höjder, bokstavligen talat? Då har vi den perfekta möjligheten för dig! Vi söker nu efter beräkningsingenjörer som vill arbeta med ett relativt brett spektrum av dynamiska simuleringar, analyser och optimering av flyg. Du kommer tillhöra vår sektion Strukturdynamik, Aeroelasticitet och Vapenseparation som idag är ett team på ca 12 ingenjörer som ansvarar för varierande typer av dynamiska analyser och provning. Vad gör vi då för arbete inom sektionen?

Inom teknikområdet strukturdynamik genomför vi till exempel landningssimuleringar och fågelkollisionsanalyser. Dynamiska påkänningar i strukturen (t.ex. flygplansskrovet) beräknas som underlag för bland annat hållfasthetsanalyser och designuppdateringar. Vi är också engagerade i provverksamhet kopplad till dynamisk analys såsom marksvängningsprov (GVT) och fågelkollisionsprov.

Termen aeroelasticitet betecknar samspelet mellan den flexibla flygplansstrukturen och den omgivande aerodynamiken. Ett relativt känt aeroelastiskt fenomen är fladder vilket är en oönskad dynamisk instabilitet. Vi tillser att flygplanet är fritt från denna typ av instabilitet inom hela den aktuella flygenveloppen. Vi studerar även kopplingar till flygplanets styrsystem och hur flygplansstrukturens flexibilitet påverkar roderytors effektivitet vid olika flygtillstånd.

Inom teknikområdet vapenseparation säkerställer vi att allt som separeras från flygplanet (t.ex. fälltankar, robotar, motmedel och annan utrustning) kan separeras på ett säkert sätt utan risk för pilot och flygplan. Utvecklade modeller och simuleringar valideras också genom både mark- och flygprov.

Arbetet som beräkningsingenjör är av analytisk karaktär och spänner ofta över flera tekniska discipliner såsom strukturdynamik, aerodynamik och flygmekanik. Jobbet sker både i egenutvecklade programvaror (utvecklade i t.ex. MATLAB, FORTRAN och C++) och kommersiella programvaror (såsom MSC NASTRAN, ADAMS och LS-DYNA). Utveckling av modeller, metodik och analysverktyg är en viktig del i det dagliga arbetet. Arbetsinnehållet för den tjänsten kan i viss utsträckning anpassas efter individuella intressen. Tjänsten erbjuder mycket goda möjligheter när det gäller framtida kompetensutveckling.

Din profil

Vi söker dig som är initiativrik, analytisk och som har lätt för att samarbeta såväl inom och utanför den egna gruppen. Du är nyexaminerad civilingenjör inom farkostteknik, maskinteknik, teknisk fysik/matematik eller motsvarande alternativt har några års arbetslivserfarenhet. Det är meriterande med erfarenheter inom strukturdynamik, flygmekanik, aerodynamik eller liknande teknikområden. Vi ser också gärna att du har ett stort intresse för utveckling av modeller, metodik och programmering. Eftersom vi arbetar i flera internationella samarbetsprojekt är det en förutsättning att du behärskar engelska i tal och skrift.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.

Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.