Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Erfaren systemingenjör med inriktning systemsäkerhet

Linköping, Sweden
Closing date: 6 June 2023

Var med i vår utveckling av kompetens och förmåga för att kunna bygga nästa generations fighter jet.

Din framtida utmaning

Vår avdelning ansvarar för all hårdvara och mjukvara för att realisera styrsystemet till flygplan – alltifrån pilotens input via spakar och pedaler till aktuatorer (idag hydraulkolvar) som aktiverar flygplanets roder. Vi ansvarar för att ta fram en komplett styrsystemslösning som bland annat stabiliserar flygplanet, ger flygplanet den ”körkänsla” som piloterna vill ha, pilotstödsfunktioner för att avlasta pilotens arbetsbelastning mm, mm. Men vi ansvarar också för att göra detta på ett säkert sätt, där vi analyserar varje funktionskedja i detalj. Vi utvärderar exempelvis risker kopplade till att funktionen oavsiktligt aktiverar sig själv, eller att funktionen kopplar ur sig själv utan att piloten får information om det. Det är här du kommer in i bilden!

Vi söker dig som brinner för flygplan, styrsystem och har en gedigen erfarenhet av systemsäkerhet (aka funktionssäkerhet).

Du kommer att vara delaktig i hela utvecklingskedjan från framtagning av koncept, design, verifiering, flygprov och driftuppföljning. Du kommer att arbeta med analys och kravställning av system, funktion, mjukvara och hårdvara.

Styrsystem är ett teknikområde som har många gränsytor mot andra teknikområden som till exempel landställ, hydraulik och motor. Du kommer att samarbeta med våra angränsande teknikområden och vara med att driva det gemensamma arbetet framåt. Vi samarbetar även mycket med Aeronautics centrala systemsäkerhetsteam.

Styrsystem har många intressanta och stimulerande arbetsuppgifter inom systemsäkerhet på både kort och lång sikt. Inom Gripen E/F-projektet är vi mitt uppe i utveckling och kundleveranser parallellt. I detta projekt arbetar man med systemsäkerhet för att deklarera säkra system för både leveranser och för provflygningar (för att utvärdera ny funktionalitet samt för att stänga krav). Men vi har också börjat planera för att bygga kompetens och förmåga att utveckla nästa plattform som kan komma att komplettera och på sikt ersätta Gripen E/F. Där kommer bland annat nya koncept för styrsystemsarkitektur (avionik/aktuatorlösningar/sensorlösningar mm) undersökas för att få en så framtidssäker, utvecklingsbar och kostnadseffektiv plattform som möjligt. Här är systemsäkerhet en avgörande kompetens för att tillgodose att rätt komplexitetsnivå väljs.

Vi är i dagsläget ett team på fyra personer på styrsystem som jobbar tillsammans med systemsäkerhetsfrågor. Du kommer att bli en del av vårt inspirerande gäng som gillar att arbeta tillsammans och som tycker att teknik i allmänhet och flyg i synnerhet är kul och spännande.

Din profil

Du har en teknisk ingenjörsexamen och flera års erfarenhet från systemsäkerhet/funktionssäkerhet. Du ser det som en stimulerande utmaning att genomföra komplexa analyser och kunna presentera detaljerade resultat på ett överskådligt sätt.

Arbetet är dokumentationstungt och kräver ett gott ordningssinne. Du kombinerar att arbeta självständigt med en god kommunikativ förmåga vilken är viktigt för att kunna diskutera tekniska frågor med andra ingenjörer och piloter.

Erfarenhet från annan flygindustri och/eller av avioniklösningar/systemarkitektur är meriterande. All dokumentation sker på engelska, varför goda engelskkunskaper är ett krav.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap. 

Vad du blir en del av

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem. Vi säkrar framtiden inom flygindustrin genom forskning och studier av innovativa flygsystem och vidareutveckling av våra produkter. Läs mer om oss här.

Som medarbetare på Aeronautics blir du en del av en organisation som präglas av mångfald, samarbete och supportande medarbetarskap, och där ständigt lärande och balans i livet värderas högt. Du får arbeta i en innovativ och kreativ arbetsmiljö där du har möjlighet att bygga en långsiktig och givande karriär. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här.

Området flygteknik är en del av affärsområdet Gripen E/F under vilket vi ansvarar för produktutveckling inom de tekniska områdena styrsystem, aerodynamik, flygmekanik och prestanda. Totalt arbetar cirka 90 personer inom området uppdelat i sju sektioner.


Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.