Skip to content Go to main navigation Go to language selector

Examensarbete på Saab Dynamics, 30 hp: Punktmatchning mellan bilder i olika domäner

Location
Linköping, Sweden
Closing date
15 December 2021
Apply for this job!

Vi söker en exjobbare med intresse för bildbehandling och maskinlärning. Examensarbetet fokuserar på moderna metoder och tekniker för att utföra punktmatchning mellan bilder i olika bilddomäner.

Din framtida utmaning

Bakgrund

Vi har på sektionen utfört ett antal drönarflygningar med en kamerasvit som innehåller både en visuell kamera och en IR kamera (en mikrobolometer), tillsammans med ett navigationssystem med hög precision. Dessa kameror kalibreras in mot varandra med ett schackbräde.

De båda bilddomänerna har sina för- och nackdelar, och att kunna matcha bilder mellan dessa två är en viktig komponent för att kunna fusionera och/eller utnyttja informationen som är tillgänglig i båda.

Beskrivning av examensarbetet

Examensarbetet går ut på att hitta och matcha korresponderande punkter mellan två bilder, från två olika domäner. Detta görs förslagsvis med moderna metoder, baserade på djupa nätverk. Exempel på papper/nätverk att utgå eller bli inspirerad av är Superpoint (D DeTone et al., 2018) och Superglue (PE Sarlin et al., 2020). De punktmatchningar som erhålls kan sedan utnyttjas för att positionera den ena bilden relativt den andra.

Om tid och intresse finns är ett av de möjliga fördjupnings-spåren att utnyttja de extraherade ”deskriptorerna” för att bygga en ”global deskriptor”, som kan sökas efter för att finna var relativt en ”databas” i den ena domänen en bild i den andra var tagen.

Den du är idag

Arbetet är lämpligt för 1-2 studenter med intresse för bildbehandling. De flesta moderna tekniker för punktmatchning utnyttjar maskinlärning, och mer specifikt djupa nätverk för bilder, och bekantskap med eller intresse för dessa är en bonus.

Du/ni är i slutet av er teknisk fysik- eller datorteknik-utbildning (eller motsvarande) och ska påbörja ert 30 hp examensarbete. Erfarenheter inom bildbehandling, maskinlärning, och programmering är meriterade.

Vad du blir en del av

Saab Dynamics har en lång tradition inom bildbehandlingsområdet och sektionen för bildbehandling & optronik handleder årligen ett antal exjobbare inom området. I dagsläget är vi ca 20 personer på sektionen och arbetar med allt från elektrooptiska sensorer till realtidsimplementering av våra bildbehandlingsapplikationer.

Sista ansökningsdag

15-12-2021

Kontaktperson

Hans Holmgren, Sektionschef Bildbehandling & optronik

0734-186532

Viktor Ringdahl, kontaktperson/handledare

0734-180931

 If you aspire to help create and innovate whilst developing yourself in a challenging team setting, Saab may well have the perfect conditions for you to grow. We pride ourselves on a nurturing environment, where everyone is different yet we share the same goal – to help protect people.