Skip to content Go to main navigation Go to language selector

Examensarbete på Saab Dynamics 30 hp. Drivning av elmotorer i mekatroniska system.

Location
Linköping, Sweden
Closing date
15 December 2021
Apply for this job!

Din framtida utmaning

Bakgrund

Dynamics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder understödsvapen, missiler, torpeder, sensorer, obemannade undervattensfarkoster, kamouflagesystem och träningssystem för försvarsmarknaden. Produktportföljen innefattar även produkter för den civila säkerhetsmarknaden såsom fjärrstyrda undervattensfarkoster till oljeindustrin och kärnkraftverk.

Elektronikavdelningen är en del av utvecklingsavdelningen inom affärsområdet Dynamics och består av cirka 150 medarbetare. Vi arbetar med elektronikutveckling från koncept till layout, test och verifiering.

Beskrivning av examensarbetet

Elmotorer i batteridrivna system finns numera överallt, från små drönare till tunga lastbilar. En utmaning är att designa drivsteg som omvandlar likström till växlande magnetfält i motorerna både effektivt men utan att skapa störningar. Pulsar man in energi i en motor så skapas vibrationer, slitage och radiofrekventa störningar i omgivningen. Detta är väl kända problem i industrin, men för oss på Dynamics så finns ytterligare krav som gör att vi nu söker er som vill titta på befintlig teknik och var med om att utveckla bättre lösningar.

Elmotorer används inte bara för framdrivning, de finns i pumpar och fläktar, som del av servosystem för roder eller likande. Varvtalsreglering/effektreglering och ibland även läge ger många utmaningar såväl i elektroniken som i reglerteknik.

Vad du blir en del av

Saab Dynamics utvecklar elektronik av yppersta världsklass i säkerhetskritiska applikationer och som dessutom ska fungera i de mest extrema miljöer av kyla, värme, vibrationer, störningar och strålning. Produkterna ska fungera felfritt från första sekund ‑ även efter 25 år. Våra produkter skall inte bara tåla påfrestningar, de ska även vara akustiskt och elektromagnetiskt tysta, effektiva och hållbara.

Den du är idag

Vi söker en eller två studenter som läser en civilingenjörsutbildning med intresse för mekatronik och i synnerhet elmotorer. Kunskap och intresse inom elektronik och reglerteknik är givetvis meriterande.

Examensarbetet föreslås utgöra 30 hp, innehålla viss marknadsundersökning/litteraturstudie samt praktiska mätningar/experiment med mindre motorer.

Arbetet ska dokumenteras i en skriftlig rapport och presenteras muntligt.

Sista ansökningsdag

15-12-2021

Kontaktperson

Clas Tegenfeldt

clas.tegenfeldt@saabgroup.com

If you aspire to help create and innovate whilst developing yourself in a challenging team setting, Saab may well have the perfect conditions for you to grow. We pride ourselves on a nurturing environment, where everyone is different yet we share the same goal – to help protect people.