Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Installation in HQ

Flygprovingenjör inom miljötålighetsteknik

Linköping, Sweden
Closing date: 20 October 2022

Vi söker nu en ny flygprovingenjör med inriktning mot provning inom miljötålighet. Arbete inom miljötålighet syftar till att säkerställa produktens överlevnad och funktion då den utsätts för en krävande omgivande miljö.


Din roll

Inom sektionen Miljötålighetsprovning, en del av området Flygprov och verifiering, genomför vi både flyg, mark och labb-prov inom området miljötålighet och strukturdynamik. Vi har ett miljötålighetslabb där vi testar mindre produkter mot vibrationer, temperatur, fukt och vatteninträngning. Vi har också ett EMC-labb där vi testar produkter inom den elektromagnetiska miljötåligheten. Vi har även en raketstolsbana och en automatkanon-skjutprovplats. Så verksamheten inom sektion är bred.

Arbetet som flygprovingenjör innebär en stimulerande kombination av teori och praktiskt arbete. Du får bland annat ta fram provmetodik och provprogram, förbereda och leda prov i olika flygplan samt analysera och utvärdera resultaten. Fokus just nu ligger på verifiering och validering inom termisk och mekanisk miljö. Arbetet möjliggörs genom ett nära samarbete med systemutvecklare, tekniker, mätingenjörer och piloter.


Din profil

Din bakgrund är civilingenjör, högskoleingenjör eller motsvarande. Erfarenhet av flygteknisk utprovning, systemutveckling, experimentell modalanalys eller miljötålighet är meriterande. Erfarenhet av MATLAB är också meriterande eftersom mycket av databehandlingen sker i detta verktyg.

Vi ser gärna att du har goda kunskaper i engelska då övervägande delen av all dokumentation sker på engelska.

Vi söker dig som är flexibel, analytisk och har god samarbets- och kommunikationsförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper och vi ser gärna att du är en positiv och initiativrik person som trivs med att arbeta i team såväl som självständigt.


Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.


Vad du blir en del av

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem. Vi säkrar framtiden inom flygindustrin genom forskning och studier av innovativa flygsystem och vidareutveckling av våra produkter.

Som medarbetare på Aeronautics blir du en del av en organisation som präglas av mångfald, samarbete och supportande medarbetarskap, och där ständigt lärande och balans i livet värderas högt. Du får arbeta i en innovativ och kreativ arbetsmiljö där du har möjlighet att bygga en långsiktig och givande karriär.

Inom flygprov får du en stor variation av arbetsuppgifter och ibland behöver du ställa om fokus med kort varsel då många parametrar ska stämma i samband med provning. Flera projekt sker i internationellt samarbete vilket innebär att det finns möjligheter att arbeta kortare eller längre tider utomlands.

Inom området Flygprov och Verifiering finns ett utbildningsprogram, auktorisationsutbildning, som ger dig som provingenjör rätt kompetens och auktorisation. Programmet ger dig möjlighet att få förståelse för verksamheten och produkten samt skapa ett brett kontaktnät. Avdelningen har även en stor teknisk bredd och det finns möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter och personlig utveckling.


Rekryterande chef:
Per Randell
Tfn 073 418 54 21


Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här
Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? Här kan du hitta berättelser från några av våra anställda.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.


Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.