Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Flygprovingenjör Taktiska system och integration

Linköping, Sweden
Closing date: 15 October 2023

Är du en ingenjör redo för nästa utmaning där du får möjligheten att arbeta både teoretiskt och praktiskt?  Saabs provverksamhet expanderar och vi söker nya vassa medarbetare som vill vara med oss i den spännande utprovningen av Gripen!

Din Roll

Arbetet som flygprovingenjör innebär en kombination av teoretiskt och praktiskt arbete. Vi provar allt ifrån mindre mjukvaruändringar eller ny hårdvara, till omfattande prov som vapenseparationer eller kompletta systemprov. Med ökande erfarenhet får flygprovingenjörer ansvara för mer och mer komplicerad och riskfylld provning.

Vi genomför provning med flygplan både på marken och i luften, och prov med mjukvara görs mycket i riggar och simulatorer. Ofta blir det kombinationer av dessa där proven börjar i en rigg och avslutas med flygning.

Arbetet utförs i team som kan bemannas med de roller som behövs, från designingenjörer till piloter och flygplanstekniker, för att hantera provrelaterade frågor hela vägen från design till validerad produkt.

Flygprovs område för taktiska system och integration ansvarar för provning av många olika funktioner inom Gripen-systemet, bl.a. de olika sensorsystemen (radar, electronic warefare, IRST), kommunikationssystem, stöd- och träningssystem, cockpit/HMI, vapen och yttre laster, centrala datorsystemet och dess centrala funktioner, m.fl.

Typiska arbetsuppgifter för en flygprovingenjör hos oss:

  • Diskutera och bestämma provbehov, dvs. vad som behöver provas och varför. Det görs normalt tillsammans med de som har behov att få provning utförd

  • Beskrivning av hur provningen ska gå till, bl.a. genom att skriva så kallade provfall som beskriver genomförandet och förväntat resultat

  • Organisera allt som behövs för provningen vilket kan vara allt från olika platser eller miljöer, specifik utrustning, olika personalresurser, andra flygplan i luften, markbaserade utrustningar, speciella anpassningar i riggar, etc. Vid större prov blir det väldigt likt ett projekt, så erfarenhet av projektledning eller vilja att lära sig mer om projektledning är meriterande

  • Genomföra de prov som planerats, där provingingenjörer vid flygprov normalt sitter i en mätcentral och följer vad som händer i flygplanet i realtid

  • Analysera resultat med hjälp av script, vilket kan göras via insamlade mätdata, videoupptagningar, intervjuer, egna noteringar, etc.

  • Rapportera resultaten

För det mesta är flygprovingenjörer involverade i flera prov parallellt varför alla dessa olika aktiviteter blandas under arbetsveckan.

För att träffa en av våra provingenjörer och få några fler exempel på arbetsuppgifter, titta på filmen via denna länk.

Häng med en av våra provingenjörer en dag på jobbet via denna länk!

Vi erbjuder goda utvecklingsmöjligheter eftersom vår verksamhet hanterar modern teknik som ständigt utvecklas. Rollen som flygprovingenjör innefattar ett utbildningsprogram som kommer ge dig en kontinuerlig möjlighet till fortsatt utveckling. Det kan även finnas möjlighet att arbeta kortare eller längre tider utomlands då flera projekt innefattar internationellt samarbete.

Din Profil

Du är en nyfiken, positiv person med god samarbets- och kommunikationsförmåga eftersom rollen innebär koordinering och samarbete med olika intressenter, t.ex. piloter, systemutvecklare och kunder. Du är flexibel och tycker om variation i dina arbetsuppgifter. Du har ett genuint teknikintresse och uppskattar ordning och reda, vilket behövs eftersom allt arbete dokumenteras noga.

Vi söker dig som är civilingenjör, högskoleingenjör eller har en motsvarande bakgrund.

Tidigare erfarenhet av provning eller systemutveckling ser vi som meriterande, men stor vikt kommer även att läggas vid dina personliga egenskaper.

Dokumentation sker till övervägande delen på engelska och därför är goda kunskaper att uttrycka sig i tal och skrift på engelska nödvändigt.

Vi har flera lediga tjänster och söker dig som är pådrivande och resultatorienterad men även dig som gillar beräkningar och analys.

Eftersom vi inom området har både teknisk bredd och djup finns goda möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, personlig utveckling och karriärmöjligheter inom företaget.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Du kommer att bli en del av ett team som arbetar med provning av sensorer, vapen och avionik. Vi är idag sex sektioner med totalt ca 60 medarbetare inom området Taktiska System och Integration.

Området Taktiska System och Integration, en del av avdelningen Flygprov och Verifiering, ansvarar för provning inom ett brett spektrum av teknikområden så som avionik- och mjukvaruintegration, radar och elektrooptiska sensorer, cockpit och displaysystem (HMI), navigering, kommunikationssystem, telekrig/egenskydd (EW), spaning, vapenintegration, träningssystem och stödsystem.

Vi har ett nära samarbete med utvecklingsavdelningen, övriga områden inom flygprovavdelningen samt leverantörer och kunder. Arbetsklimatet präglas av prestigelöshet, gott samarbete och att alla hjälper till där det behövs.

Löpande rekrytering sker, så skicka in din ansökan redan nu!

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem. Vi säkrar framtiden inom flygindustrin genom forskning och studier av innovativa flygsystem och vidareutveckling av våra produkter. Läs mer om oss här

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.