Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Flygprovsingenjör till Gripen

Linköping, Sweden
Closing date: 5 June 2024

Vill du påverka och göra skillnad på riktigt? Här bidrar du till att skapa trygghet för människor och samhällen. Det du gör spelar roll.

Din roll

Du kommer att arbeta med utprovning av Gripens kommunikationssystem, främst genom flygprov men även genom mark, rigg och simulatorprov. Här får du jobba med allt från avlyssnings- och störskydd till taktiska datalänkar där information delas med andra flygplan och militära system. Som provingenjör för kommunikationssystem är du med och provar ut stridsflygplan i världsklass!

Arbetet utförs i provteam som bemannas med de roller som behövs i proven, från designingenjörer till piloter och flygplanstekniker, för att hantera provrelaterade frågor hela vägen från design till validerad produkt. Som provingenjör är du en central punkt i provteamet och säkerställer att alla förutsättningar inför ett prov faller på plats.

Typiska arbetsuppgifter som provingenjör är:

  • Ta fram provprogram som beskriver hur provningen ska genomföras och vad förväntat resultat är.
  • Planera och genomföra provningen. Det kan ske i en simulator där systemet kan påverkas på många olika sätt och som kan vara svårt att få till i verkligheten, i flygplan på marken där man själv kan vara med och genomföra provet i cockpit eller i flygprov. Flygproven övervakas ofta i realtid i ett kontrollrum där provteamet följer provningen och kan guida testpiloten genom provet.
  • Analysera och dokumentera provresultat

För att träffa en av våra provingenjörer och få några fler exempel på arbetsuppgifter, titta på filmen via denna länk. Häng med en av våra provingenjörer en dag på jobbet via denna länk!

Vi erbjuder goda utvecklingsmöjligheter inom avdelning och sektionen att pröva andra provområden och arbetsuppgifter, då vår verksamhet hanterar modern teknik som ständigt utvecklas. Rollen som flygprovingenjör innefattar ett utbildningsprogram som kommer ge dig en kontinuerlig möjlighet till fortsatt utveckling. Det kan även finnas möjlighet att arbeta kortare eller längre tider utomlands då flera projekt innefattar internationellt samarbete.

Din profil

Du är en nyfiken, positiv person med god samarbets- och kommunikationsförmåga eftersom rollen innebär koordinering och samarbete med olika intressenter, t.ex. piloter, systemutvecklare och kunder. Du är flexibel och tycker om variation i dina arbetsuppgifter. Du har ett genuint teknikintresse och uppskattar ordning och reda, vilket behövs eftersom allt arbete dokumenteras noga.

Vi söker dig som är civilingenjör, högskoleingenjör eller har en motsvarande bakgrund. Tidigare erfarenhet av provning eller systemutveckling ser vi som meriterande, men stor vikt kommer även att läggas vid dina personliga egenskaper. Dokumentation sker till övervägande delen på engelska och därför är goda kunskaper att uttrycka sig i tal och skrift på engelska nödvändigt.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Du kommer att bli en del av ett team som arbetar med provning av sensorer, vapen och avionik. Vi är idag sex sektioner med totalt ca 60 medarbetare inom området Taktiska System och Integration. Vi är en del av avdelningen Flygprov och Verifiering, ansvarar för provning inom ett brett spektrum av teknikområden så som avionik- och mjukvaruintegration, radar och elektrooptiska sensorer, cockpit och displaysystem (HMI) m.fl.

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.