Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Juniora Hållfasthetsingenjörer inom strukturanalys

Linköping, Sweden
Closing date: 14 June 2023

Vill du vara med och utveckla framtida versionen av Gripen och GlobalEye? Då kan du vara den ingenjören som vi söker.

Vi är inne i en expansiv fas och söker flera hållfasthetsingenjörer, hos oss är du välkommen både som nyexaminerad eller med erfarenhet. Du kommer att ingå i ett team där du tillsammans våra kompetenta medarbetare tar fram och utvecklar framtidens flygande produkter både i Sverige och internationellt.

Din roll

Till teknikområdet skrovhållfasthet inom Aeronautics söker vi hållfasthetsingenjörer. Vår uppgift är att säkra att flygplanen strukturmässigt (statiskt, utmattning och skadetålighet) lever upp till de krav som finns för att kunna ge dem luftvärdighet. I din roll som hållfasthetsingenjör kommer du att ingå i något av våra team och arbeta med dimensionering av konstruktionslösningar, FE modellering samt hållfasthetsprovning. Dimensioneringen görs främst med handboksmetoder.

Vi erbjuder varierande arbetsuppgifter och du kommer i din roll att samarbeta med närliggande ingenjörsdiscipliner som konstruktion, systemintegration, laster och produktion för att hitta de bästa lösningarna. Som vi säger på Saab så är det ett lagarbete att bygga flygplan.

Det finns också möjlighet att arbeta med de levererade flygplanen som är operativa hos kund, eftersom att vi ansvarar för luftvärdighets- och servicefrågor (produktförbättringar) och eftermarknadsinsatser avseende struktur och för att bistå med support.

Din profil

Vi söker dig med en grundläggande civilingenjörsexamen alternativt högskoleexamen – med fördel inom hållfasthet/mekanik. För att trivas i rollen så ser vi gärna att du har intresse och besitter kunskap inom hållfasthetsanalyser/beräkningar och konstruktionsfrågor samt att du har en vilja att utvecklas inom beräkningsområdet.

Flexibilitet, analytisk förmåga, ödmjukhet  och en känsla för laganda anser vi som viktiga egenskaper för denna tjänst. Förmågan att kunna växla mellan olika perspektiv och se till både helheten och detaljerna är viktigt. 

Arbete och interaktion med kunder, underleverantörer, forskningsinstitut och samarbetspartners ställer krav på god förmåga att kunna uttrycka sig verbalt och i skrift. Goda språkkunskaper i engelska är en förutsättning.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem. Vi säkrar framtiden inom flygindustrin genom forskning och studier av innovativa flygsystem och vidareutveckling av våra produkter. Läs mer om oss här

Som medarbetare på Aeronautics blir du en del av en organisation som präglas av mångfald, samarbete och supportande medarbetarskap, och där ständigt lärande och balans i livet värderas högt. Du får arbeta i en innovativ och kreativ arbetsmiljö där du har möjlighet att bygga en långsiktig och givande karriär. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här.

För närvarande är vi inom teknikområdet skrovhållfasthet involverade i ett stort antal pågående verksamheter. Projekt som avser att vidareutveckla produktfamiljen Gripen samt våra övervakningsflygplan s.k GlobalEye. Vi avser också starta verksamhet riktad mot nästa generation av försvars och övervakningsflygplan som om 20-30 år skall vara fullt operativa. Dessutom har vi samarbeten med andra affärsenheter inom Saab.

Vi erbjuder ett spännande teknikområde med hjälpsamma och kunniga kollegor, stora möjligheter för dig att utvecklas och vara delaktig genom hela produktcykeln.


Vi ser till att nyanställda blir väl omhändertagna och introduceras på ett bra sätt i sin roll. Saab är ett företag där människan står i centrum. Våra medarbetare med sin personlighet, kompetenser och erfarenheter ser vi som våran största tillgång.

Vi hoppas att du tycker att detta låter lika roligt och intressant som vi tycker att det är! Tveka då inte att ta kontakt med oss med dina frågor och funeringar. Vi ser fram emot din ansökan och att träffa dig.

Vänligen observera att vi arbetar löpnade med urval av kandidater till tjänsten och kan komma att tillsätta rollen innan sista ansökningsdatumet gått ut.

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.

Rekryterande chefer:

Linda Norström    Mobil : +46 734 182643
Stefan Thuresson Mobil : +46 734 182714