Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Konfigurationsledare med intresse för kvalitet

Linköping, Sweden
Closing date: 31 May 2023

Din roll

Nu finns en möjlighet till en tjänst inom konfigurationsledning för produktutveckling på Saab Aerospace Systems. Som konfigurationsledare har du en nyckelroll i alla faser för produkten, hela vägen från uppstartsfasen till eftermarknad med tonvikt på utvecklingsfasen. Din uppgift är att ansvara för och hålla ihop arbetet med konfigurationsledning, vilket bland annat involverar ändringshantering, säkerställande av spårbarhet i designförändringar och beslut som görs på produkten under en livscykel.

Denna tjänst kommer också att innehålla arbete som upprätthåller och förbättrar kvalitén inom utvecklingsavdelningen. Till exempel sammanhållande i revisoner mot kund, arbete inom riskhantering eller andra stora och små initiativ som kräver tvärfunktionell styrning inom utvecklingsavdelningen. Arbetet sker företrädesvis mot externa kunder så som Airbus och Boeing, men även åt våra interna Saabkunder Gripen och Robot 15.

Du kommer till exempel att:

  • ta fram, uppdatera samt förvalta olika projekts eller produkters konfigurationsledningsplaner 

  • delta i olika forum för ändringshantering

  • planera och skapa baslinjer för att spegla en produkts konfiguration

  • ha kundkontakt inom ansvarsområdet

  • uppdatera och förbättra våra processer utefter krav från myndigheter och kunder

  • delta i förbättringsarbete i morgondagens PDM-system för att säkra en ännu bättre och enklare konfigurationshantering.

System som vi jobbar i är: ERP, Enovia, PASS/ICC med mera. Du jobbar även dagligen i word, excel, power point, Jira med mera.

Din profil

Vi söker dig som har några års erfarenhet inom konfigurationsledning. Struktur och ordningssinne är avgörande för att lyckas i rollen varför vi kommer att lägga stor vikt vid personliga egenskaper i den här rekryteringen.

Vidare vill vi att du har:

  • mycket goda kunskaper i PDM/PLM-system med en förståelse för konfigurationsledning

  • en teknisk högskoleutbildning eller motsvarande kunskaper

  • mycket god kompetens i Officepaketet

  • mycket goda kunskaper i svenska och engelska, i både tal och skrift.

Som person tycker du om ordning och reda. Du har god planeringsförmåga samt arbetar med hög struktur och systematik. Du är noggrann och har förmågan att växla mellan det stora perspektivet och detaljnivå. I den här tjänsten interagerar du med flera kollegor både inom och utanför företaget och du behöver därför ha en kommunikativ förmåga, liksom trivas med att jobba tillsammans med andra såväl som enskilt.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap. 

Vad du blir en del av

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem. Vi säkrar framtiden inom flygindustrin genom forskning och studier av innovativa flygsystem och vidareutveckling av våra produkter. Läs mer om oss här

Som medarbetare på Aeronautics blir du en del av en organisation som präglas av mångfald, samarbete och supportande medarbetarskap, och där ständigt lärande och balans i livet värderas högt. Du får arbeta i en innovativ och kreativ arbetsmiljö där du har möjlighet att bygga en långsiktig och givande karriär. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här


Aerospace Systems ingår i affärsområdet Aeronautics. Vi utvecklar, industrialiserar och tillverkar flygplansstrukturer främst för den civila-, men även till viss del även för den militära marknaden. Avdelning Utveckling och Industrialisering ansvarar för utveckling, industrialisering och teknisk support av flygande strukturer inklusive systeminstallation till affärsenhetens externa kunder som till exempel Airbus, Boeing och RUAG men även till våra interna kunder Aeronautics och Dynamics.

Sektionen
för ändringsstyra och konfigurationshantering har som huvuduppgift att säkerställa att nyutveckling och ändringar på både produkt och produktionsprocessen genomförs på ett korrekt sätt som uppfyller myndigheternas krav. Sektionen ansvarar också för support till kund/flygbolag och för dataöverföring till kund och eller leverantör. Sektionen har cirka nio medarbetare.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.

Varmt välkommen med din ansökan!


Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.