Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
information-technology-services-334524531.jpeg

Lösningsarkitekt IT med inriktning mot applikation

Göteborg, Sweden
Closing date: 10 December 2023

Är du en person med starkt driv, brinnande intresse för IT-arkitektur och som tycker om att arbeta med människor? Om så är fallet, vill vi gärna ha dig med som arkitekt på Corporate Management.

Din kommande utmaning

Inom området Corporate Management är fokus på att designa och utveckla IT-lösningar/applikationer för att stödja Saabs affärsområden med systemstöd för processer inom bland annat Document Management, Project Management, HR och Travel Management.

Du kommer att arbeta nära de team som förvaltar och utvecklar IT-lösningarna/applikationerna, projektledare, Business Analyst, IT Arkitekter och övriga funktioner inom Group IT. Som IT-Arkitekt på Saabs IT-avdelning kommer du att få arbeta i flertalet spännande projekt och uppdrag tillsammans med många drivna och talangfulla människor i olika konstellationer.

I rollen kommer du ansvara över att realisera IT-lösningar enligt regulatoriska krav, verksamhetenskrav samt övriga behov. Du säkerställer att företagsövergripande arkitekturprinciper och riktlinjer kring standarder följs i den tekniska arkitekturen och du gör medvetna val för att skapa maximalt värde till verksamheten.

I arbetet ingår att:

 • Ansvara för övergripande arkitektur och säkerställa att IT-lösningar utvecklas i linje med Saabs strategi för IT, regler, lagar, processer och standards.

 • Analysera nya verksamhetskrav och säkerställa att de tekniska lösningar som tas fram görs med hjälp av branschens best praxis och standard på Saab.

 • Designa lösningsförslag för både on-premise och cloudlösningar.

 • Vara med och skapa beslutsunderlag för både affärsmässiga beslut och tekniska vägval

 • Presentera och kommunicera lösningar mot olika målgrupper och forum.

Din profil

Vi letar efter dig som har förmågan att växla mellan detalj-och helhet. Du kan kommunicera och förklara scenarion och vägval lika enkelt för en IT-tekniker som med någon som tycker att alla problem med IT löses med att starta om datorn. Du gillar att ta för dig och kan arbetsleda dig själv, i gengäld kommer du få fria ramar att agera inom för att på bästa sätt kunna lösa uppgiften du står inför. Att skapa kundnytta är viktigast för dig och när du stöter på områden du inte kan kavlar du hellre upp ärmarna än letar upp ett område du redan kan. Du är prestigelös och van att arbeta i team där man delar med sig av kunskap och tar hjälp av varandra. Det är ett plus om du behärskar flera olika teknikområden och har arbetat nära verksamheten med att ta fram nya IT-lösningar.

Du ska ha:

 • Relevant akademisk utbildning inom IT eller motsvarande erfarenhet.

 • Flera års erfarenhet av att ha arbetet med IT, gärna i en uttalad arkitektroll.

 • Mycket bra kommunikations- och presentationsförmåga

 • Mycket bra förmåga att samverka med andra och en kundfokuserad attityd

 • Erfarenhet av att designa, utveckla eller förvalta IT-applikationer

 • Goda kunskaper i svenska och engelska.

Det är meriterande om du har:

 • Erfarenheter av molntjänster

 • Erfarenhet av Hybrida IT-miljöer (On-Premise & Cloud)

 • Certifiering inom arkitektur

 • Behärskar du ramverk som Togaf och även arbetat med BPMN, ArchiMate, eller UML är det en fördel men inte ett krav.

Vad du kommer att vara en del av

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Läs mer om oss här

Med 19 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här


Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.