Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
customer-service.jpg

Produktingenjör undervattenssystem

Karlskrona, Sweden
Closing date: 11 June 2023

Kan du se dig själv arbeta med komplexa tekniska system i situationer där dina beslut, din expertis och ditt personliga engagemang bidrar till att långsiktigt upprätthålla och vidareutveckla svensk försvarsförmåga?

Om svaret är ”Ja” då skulle just du kunna vara den person som vi söker till vårt dedikerade eftermarknadsteam inom affärsenheten Underwater systems.

Din roll

Vi söker efter nya medarbetare för att arbeta med utveckling eller underhåll av undervattenssystem. Med undervattenssystem inkluderar vi bl.a. sjöminsystem, torpedsystem, ROV-system och olika typer av sensorsystem. Som produktingenjör kommer du att vara en del av vår bakre (andra linjens) supportorganisation vilken arbetar med t.ex. studier, utredningar och vidmakthållande/vidareutveckling av underhållskoncept och som utgör en viktig länk för att bidra med erfarenheter från operativ drift och hantering av undervattensystem till stöttning för vår utvecklingsorganisation. Du kommer även att utgöra ett viktigt stöd till vår främre (första linjens) underhållsorganisation som via genomförande av ett optimerat underhåll säkerställer funktion och prestanda för operativa system. Placeringsort Karlskrona, men du behöver vara beredd på att resa en del i tjänsten eftersom detta arbete sker både på plats hos kund och i våra egna lokaler/verkstäder i Karlskrona, Linköping och Motala.

Vi arbetar även med utbildningsverksamhet med syfte att säkerställa personalförsörjningen, både vad gäller Saabs egen personal som våra kunders personal, vilket är en viktig del för att säkerställa de operativa undervattensystemens tillgänglighet, funktion och prestanda över tid.

De huvudsakliga arbetsuppgifterna inkluderar:

 • Vidmakthållande av tekniskt underlag för operativa system
 • Teknisk analys/utredning (felrapporter, studier m.m.)
 • Bidra med värdefulla erfarenheter från operativ drift och hantering av undervattenssystem för att stötta vår utvecklingsenhet vid/för:
  • Modifiering och nyutveckling, bl.a. genom framtagande av användarstudier, kvalitetssäkring av kravspecifikationer och granskning av tekniskt underlag
  • Framtagande och vidareutveckling av underhållskoncept
  • Kvalitetssäkring av tekniska publikationer och utbildningsunderlag
  • Framtagande av tekniska utbildningar
 • Assistera vid felsökning av system/delsystem, både i operativ miljö som i verkstadsmiljö
 • Assistera vår produktledning med bl.a. framtagande och vidareutveckling av systemlivscykelplaner
 • Planera och genomföra tekniska utbildningar
 • Agera ärendeledare för mindre uppdrag (kalkyl, offert, genomförande och leverans)

Din profil

Du anser dig själv vara en drivande och motiverad lagspelare, redo att på ett prestigelöst och engagerat sätt ta sig an de utmaningar som teamet ställs inför. Du trivs med att utföra arbete både självständigt som i samarbete med andra.  Du känner ett starkt intresse av att kunna förstå relationen mellan systemens operativa tillgänglighet, funktion och prestanda i förhållande till av våra kunder efterfrågad operativ förmåga. Du värdesätter att skapa och vidmakthålla goda kundrelationer baserat på ömsesidig tillit och affärsmässighet. Du glädjer dig även åt att kunna bidra till att utveckla teamets kollektiva förmåga såväl som att positivt bidra till varje enskild arbetskamrats personliga utveckling.

Krav på egenskaper och färdigheter:

 • Ett brett teknikintresse
 • Ett intresse av att förstå hur ett systems tekniska funktion och prestanda medverkar till att skapa operativ förmåga
 • Ett intresse av att förstå vilket underhåll ett system kräver för att bibehålla sin tekniska funktion och prestanda
 • God förmåga att läsa och tolka teknisk information
 • God förmåga att målgruppsanpassat förmedla teknisk information
 • God förmåga till att bygga långsiktiga relationer och att samverka med andra 
 • Goda kunskaper avseende Microsoft Office och PDM-system
 • Goda kunskaper i engelska, både skriftligt och verbalt

Meriterande egenskaper och färdigheter:

 • Erfarenhet av svenska försvarsmaktens verksamhet, speciellt kopplat till verksamhet i marin miljö
 • Erfarenhet av försvarets materielverks verksamhet (FMV)
 • Erfarenhet från utveckling av tekniska system - Främst elektronik och programvara men även mekanik, ILS och systemsäkerhet
 • Erfarenhet av undervattenssystem
 • Erfarenhet av att utbilda andra i hantering av komplexa tekniska system
 • Erfarenhet av praktiskt underhåll av tekniska system (elektronik, programvara och mekanik)
 • Goda ledaregenskaper och förmåga att projektleda mindre grupper
   

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap

Vad du blir en del av

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Läs mer om oss här

På Saab delar alla medarbetare ett och samma uppdrag: att skapa förutsättningar för ett tryggt samhälle. Oavsett om det handlar om missilsystem, undervattensteknik, kamouflagelösningar, understödsvapen, träningssystem eller fältsjukhus är du som jobbar med oss en del av vår mission. Vi jobbar i nära samarbete med att utveckla, tillverka och underhålla våra världsledande produkter, system och lösningar till kunder över hela världen.

Du kommer att arbeta i ett team som kännetecknas av ett gott kamratskap med rak och tydlig kommunikation, där mycket av arbetet genomförs i nära samarbete med andra, ett team som uppskattar både dagens och framtidens utmaningar.

Du kommer att samarbeta med bl.a. erfarna produktingenjörer, servicetekniker, projektledare och utvecklingsingenjörer i en miljö som präglas av ständigt lärande och med goda möjligheter till personlig utveckling. Du kommer att vara en del av vår eftermarknadsavdelning inom affärsenheten Underwater Systems som är en del av affärsområdet Saab Dynamics. Du kommer att vara placerad i Karlskrona men kommer att spendera ganska mycket tid i Linköping och Motala samt ute hos våra kunder.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? Här kan du hitta berättelser från några av våra anställda.

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.