Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Saab Kockums rekryterar Maskiningenjörer

Karlskrona, Sweden
Closing date: 30 July 2023

Vill du hjälpa till att göra världen till en säkrare plats, där det är en mänsklig rättighet att känna sig trygg? Har du ett intresse för HVAC eller Hjälpsystem såsom vattenburna system, brandbekämpning & VVS? Då skall du söka!
Just nu söker vi kreativa och drivna systemingenjörer till BU Ytfartyg vid Saab Kockums i Karlskrona.

Din roll

Sektionen HVAC & Hjälpsystem är ansvariga för värme, ventilation, brandbekämpning och alla vattenburna system ombord. Du kommer att ingå i en grupp med djup kompetens, stort engagemang och vilja att komma framåt. Vi erbjuder ett spännande och varierande arbete med marina plattformar så som ytstridsfartyg, minröjning och stab- och lagsfartyg i världsklass. Vi lägger även stor vikt vid att bibehålla en bra balans mellan arbete och fritid.

I din roll som systemingenjör är du inblandad i hela livscykeln av system dvs. från kravanalys, produktframtagning till detaljkonstruktion, driftsättning och verifiering. Du skapar systemarkitekturen utifrån kundkrav och funktionsanalyser. Du förfinar och följer dina system genom systemutvecklings-processen fram till verifiering av funktionaliteten ombord. Självklart ska ditt system kunna samverka med andra system vilket kräver nära samarbete med andra avdelningar. Därefter återkommande underhåll och uppgraderingar genom hela fartygets livstid. Arbetet är komplext, tvärtekniskt, mycket varierande och fordrar såväl helhetssyn som öga för detaljer. Du kan vara nyutexaminerad eller erfaren ingenjör i den här rollen – dina personliga egenskaper väger tungt. Vi söker den pusselbit som gör oss starkare och räknar kallt med att du vill utvecklas till en superstjärna inom hjälpsystem– genom gott teamarbete, olika projekt och produkter i världsklass.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

 • Drivande inom framtagning och utveckling och säkerställa funktionalitet för ett eller flera system för ytfartyg

 • Kravanalys, systemdefiniering, rapporter, och kalkyler

 • Hantering av projektets interna och externa intressenter

 • Leverantörshantering och ett djupt deltagande i anskaffningsprocessen

 • Utföra systemtester och verifiering ombord på marina ytfartyg.

Rollen innebär även, i mindre omfattning, tjänsteresor i samband leveranstester, provturer och verifieringsarbete.

Din profil

Vi söker en engagerad, nyfiken person med öppenhet för bred systemtillämpning av mekanik och termodynamik. Du gillar att arbeta i team och ser fram mot att bli den man frågar till råds i frågor om dina system och ditt kompetensområde. För att lyckas i rollen behöver du vara en noggrann och samtidigt kreativ problemlösare som kan balansera komplexa tekniska lösningar såväl som enkla, manuella och pålitliga sådana. Det betyder att du är bra på att lösa problem med enkla metoder. Rollen innebär också att moderera och ta hänsyn till synpunkter från interna och externa intressenter samt att kunna samarbeta bra med dina kollegor och ha en bra förmåga att kommunicera. Rollen passar dig som ständigt vill utvecklas och som har ett starkt och ödmjukt självledarskap. Du behöver inte kunna allt, vidareutveckling ges inom ramen för ditt arbete.

För att lyckas i denna tjänsten behöver du:

 • Minst Högskoleingenjör inom mekanik, energisystem eller processteknik
  alternativt motsvarande kunskaper som bedöms likvärdiga

 • Professionell nivå på svenska och engelska i tal och skrift

Meriterande kunskaper/erfarenheter:

 • Bakgrund inom försvarsmakten, FMV eller andra Saabbolag

 • Erfarenhet av systemkonstruktion och systemutveckling

 • Kunskap om CBRN-skydd, kylvattensystem, brandsläckning eller ventilationssystem.

 • Kunskap om standarder och regelverk för klassning av fartyg, t ex DNV/SOLAS/MARPOL

 • Anskaffningsprocesser och hantera kontaktytor i komplexa projekt

 • Driftsättning av system, tester och verifieringar

 • Ledande roller professionellt eller på fritiden

 • CAD 3D modellering [Aveva Marine, Engineering och E3D]

 • Förarintyg, skeppare B eller annan nautisk kompetens

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.
 

Vad du blir en del av

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 19 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Affärsområdet Kockums är världsledande inom sitt segment när det gäller utveckling, produktion och underhåll av ubåtar, ytfartyg och marina system. Produktportföljen innehåller ubåtar med Air-Independent Propulsion (AIP) -system, ytfartyg som innehåller den mest avancerade stealth-tekniken samt minsvepning och snabba patrull- och lotsbåtar. Kockums levererar även delsystem och komponenter för integration i marina lösningar med kunder över hela världen.

Saab är också ett möjligheternas företag. Ett företag där du som medarbetare får stort ansvar och goda utvecklingsmöjligheter. Men också ett företag som respekterar varje människas behov av ett liv utanför arbetet. Vi ser mångfald som en tillgång och ständigt lärande som en självklarhet. Tekniskt är vi ledande inom många områden och en femtedel av våra intäkter går till forskning och utveckling.

Om du är intresserad av vilka förmåner du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, så kan du läsa om dem här. Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? Här kan du hitta berättelser från några av våra anställda.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och att tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. För komplett ansökan krävs CV och personligt brev.

Har du frågor om tjänsten? Vänligen kontakta Carl Snaar, rekryterande chef +46 734 34 13 77


Vi ser fram emot din ansökan!

Saab är stolt karriärföretag 2023 - läs mera här

Vill du vara en del av att skapa framtidens teknologi samtidigt som du får möjlighet att utveckla dig själv och växa i en lärandekultur så är Saab arbetsgivaren för dig. Vi är stolta över vår kreativa miljö där alla är olika, men delar samma uppdrag – att bidra till ett tryggare samhälle.