Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Skapa framtidens underhållssystem, bli vår nästa ILS-/ Logistics Engineer

Linköping, Sweden
Closing date: 11 February 2023

Vad blir du en del av

Vi inom Gripen Sustainment leder och arbetar med hela produkternas livscykel från kundbehov, utveckling och leverans till underhåll och slutligen avveckling. Huvudfokus är Gripen men vi har även verksamhet inom andra produktområden så som T7 och Civile and Defence.


Gripen Sustainment är en del av affärsområdet Saab Aeronautics med drygt 5500 anställda.

Avdelning Support Solution Design består av ca 100 medarbetare. Vi jobbar med omhändertagande av kundkrav för att göra en systemuppbyggnad av underhållssystem innehållande alla delar inom ILS, till både Saab produkter och andra leverantörers produkter.

Inom Sektionen Maintenance Engineering, behöver vi nu växa inom ett antal områden bla stärka oss inom ILS-/Logistics Engineering.

Varför arbeta hos oss

Vi jobbar i alla faser från deltagande i kampanjarbete, utveckla och bygger systemlösningar, säkerställer att alla delar kommer fram, delta vid etableringar hos kund till att hantera serievård och slutligen avveckla verksamhet.

Med en tjänst hos oss kommer du få en helhetsbild av vad ett komplett underhållssystem innehåller och hur det byggs upp.

Du kommer till en teknikmässig mycket intressant arbetsplats där vi spänner från att förstå och jobba med alla delsystem inom plattformen (Gripen), förstå hur underhåll genomförs och vilka delsystem som behövs för detta, beslutar var det skall göras. Du kommer att bygga upp en kunskap i hur underhåll och drift utförs inom resp. kunds organisation från att det sker i en fast- eller rörligklargöringstrupp, flottiljverkstäder eller till bakre underhåll.

Vi analyserar och anpassar underhållssystemet efter resp. kunds förutsättningar, organisation och operativa krav på plattformen. Vi möter kund för att se hur vårt underhållssystem fungerar i praktiken/ operativt.

Bredden i vårt dagliga arbete är omfattande, utvecklingsmöjligheter för dig som individ är omfattande både inom ett teknikspår såsom att samverka organisatoriskt inom i stora delar av Saab. På sikt kanske du tar ett specialistspår eller går mot att ta ledande tjänster. Möjligheterna finns här.

Din framtida utmaning

Som ILS-/ Logistics Engineer hos oss kommer du att hjälpa till att fylla och bygga de underhållssystem som just nu ligger i ett utvecklingssteg. Gäller främst Gripen E/F men vi har även uppdrag inom Boeing T7 resp. Gripen C/D.

Ditt dagliga arbete kan innehålla olika delar såsom:

 • Genomförande av tekniska apparatberedningar = vad i en apparat kan lagas, vad krävs
  och var kan det ske.
 • Stötta utvecklingsavdelning genom olika granskningsjobb
 • Framtagande av reservdelsrekommendationer/ IP -rekommendationer (initial provision)
 • Deltagande/ genomförande av ändringsmål på apparater eller system och hur det påverkar underhållsåtgärder.
 • Skapande av förmågor och allokera resurser till dessa.
  (eftersom vi bygger ett smart modulärt system, så samlar vi åtgärder som görs på tid och plats i gemensam förmåga, resurser = allt som åtgår för jobbet, reservdelar, verktyg, tech info, training, mm)
 • Applicera kundinformation till förmågan.
 • Framtagande av satspacknings specar, vilka förmågor behöver samsas i samma emballage
 • Framtagande av facilitets specar, vilka förmågor skall kunna göras i denna facilitet = kravställning på hur byggnad skall vara utformad och utrustad.
 • Samverkan med fpl-utveckling, inköp, konstruktörer för utveckling av special verktyg, produktionstekniker från bakre underhållsverkstäder, logistik analys, mfl.

Listan kan göras längre men just de uppgifter vi lägger in i denna tjänst kommer göra att du får jobba med och bygga upp en kunskap inom ett brett basområde. Tjänsten skulle kunna sägas ha likheter med en produktionstekniskberedning men naturligtvis ligger vårt fokus på att skapa innehåll i underhållssystemet.

Din profil

Till tjänsten letar vi efter dig som har en önskvärd erfarenhet av produktutveckling eller underhåll av flygplanssystem eller är nyfikenheten i att lära nytt. Vi samarbetar och hjälper varandra så du går gärna in som en lagspelare i vårt arbete. Din personlighet och vilja är din styrka.

Med våra många kontaktytor och skiftande arbetsuppgifter kommer det krävas ett driv och initiativförmåga. Du har lätt att kommunicera med och möta andra människor. Arbetsinnehållet växlar så uppgifter innebär naturligtvis även tid för analys, utredning och dokumentation som sker på egen kammare. Vi ser gärna att du tycker om att även jobba strukturerat och självständigt.

Vi har behov av flera profiler så beroende på din bakgrund kan tjänsten anpassas för att växa in i verksamheten eller att gå in direkt i en mer avancerad roll. Vi uppskattar både en praktisk som teoretisk bakgrund och allra helst i kombination.

Krav:

 • Gärna en ingenjörsbakgrund typ högskoleingenjör eller motsvarande vunnen erfarenhet
 • Flytande svenska och engelska, i tal och skriftligt.

Meriterande:

 • Praktiskt handlag i att kunna fixa och laga vad det nu än är.
 • Tidigare erfarenheter från ILS området.
 • Erfarenhet av flygplans-/ apparatunderhåll eller service av andra produkter.
 • Erfarenhet från att jobba i projektteam

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Ansökan och övrig information

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Saab är stolt karriärföretag 2022 - läs mera här

Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? Här kan du hitta berättelser från några av våra anställda.

Placeringsort är Linköping med viss möjlighet till distansarbete, det kommer förekomma resor inom tjänsten både inom Sverige men även till mer avlägsna kunder.

Du är också välkommen att kontakta rekryterande chef på Saab, Magnus Wallin, telefonnummer: 013-187395, magnus.wallin@saabgroup.com

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. Välkommen med din ansökan!

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.