Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Skärteknisk ingenjör

Linköping, Sweden
Closing date: 6 June 2024

Drivs du av att se dina idéer bli verklighet? Välkommen till vår spännande och teknikintensiva värld.

Din roll

Arbetsuppgifterna består i kvalitetssäkring, kostnadsoptimering och felanalys av skärandeprocesser i vår produktion. Uppdragen finns i manuella, semi-automatiska och automatiska processer och avser till största del borrning i flera olika kombinationer av material men även också CNC/fräsning

I arbetet ingår bl.a. att:

  • Definiera skärverktyg utifrån kravbild

  • Delta i och genomföra kvalificering av skärverktyg

  • Tillsammans med produktionsteknik säkerställa att valda skärverktyg uppfyller produktens och produktionens krav.

  • Vara skärtekniskt kompetensstöd till verkstäder, produktionstekniker, CAM-beredare, inköp och produktutveckling

  • Utvärdera, rekommendera och införa nya verktygskoncept/metoder

  • Omvärldsanalyser inom skärteknik


Ovanstående innebär ett tätt samarbete med företagets produktions- och inköpsavdelning likväl med de leverantörer som företaget arbetar tillsammans med. Ansvaret innefattar både att införa ny teknologi som att stötta de befintliga produktionsavsnitten. Uppgifterna inkluderar även att upprätta och underhålla standarder och verksamhetsdokument.

Din profil

Du är erfaren ingenjör inom produktionsteknik med kunskap om skärteknik, alternativt har motsvarande kompetens.

Du bör ha förmågan att leda och fördela arbete. Goda kunskaper i engelska är ett krav då flera av våra befintliga projekt/program bedrivs i nära samarbete med externa kunder, samarbetspartners och internationella leverantörer.

Du är nyfiken, noggrann, jobbar metodiskt och håller ordning och reda. Du är social, lyhörd och trivs att samarbeta med andra. Arbetet sker både i flera stora och små projekt där du förväntas att verka i en ledande roll för skärteknik och produktionsutveckling.

Som person är du drivande, innovativ och engagerad i arbetet med en vilja att lära dig nya saker. Då arbetet oftast sker i team är det viktigt att du är tydlig i ditt sätt att kommunicera. Tjänsten innebär många kontaktytor, både internt och externt, vilket ställer krav på god samarbetsförmåga samt social kompetens.

Stor vikt kommer att läggas på dina personliga egenskaper och viktigast för oss är din ambition och ditt intresse för skärteknik. Utifrån din bakgrund och dina kompetenser och ambitioner samt våra behov kommer vi att forma en utvecklande roll i vår verksamhet.


Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.


Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.


Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.


Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här


Inom sektionen för Industrialisering på Aerospace systems arbetar vi med verktygskonstruktion, forskning och teknikutveckling samtidigt som vi stöttar vår produktion inom teknikområden så som komposit, sammanbyggnad, skärteknik och automation. Vi ansvarar för design av verktyg vilket inkluderar formverktyg, fixturer, jiggar, kompositutbredningar och laserprojiceringar. Detta innebär mycket samarbete med såväl andra delar av företaget som externa kontakter i form av kunder, samarbetspartners och leverantörer. Sektionen verkar inom T7, civila affärsprojekt, F&T-projekt samt inom stödet för ständig förbättring och ändringshantering avseende befintlig serietillverkning. Sektionen är även involverad i tekniska utredningar samt kalkylering av utvecklings- och tillverkningskostnad inom teknikområdet.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut.