Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
quality-management.jpg

Svetsansvarig

Linköping, Sweden
Closing date: 19 February 2023

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats. Nu söker vi en Svetsansvarig person inom en unik bransch där säkerhet och kvalitet kommer i första rummet. Välkommen till vårt team!

Din roll

Som Svetsansvarig har du det övergripande ansvaret för att bestämma hur svetsar ska göras för att möta specificerade krav med hänsyn till svetsbarhetsproblem som kan uppstå i förhållande till materialen som används, processer och tillverkningstekniker. Detta inkluderar att säkerställa att rätt svetskvalitet erhålls på färdigtillverkade detaljer och att föreskrifter, standarder, specifikationer och andra kundkrav är uppfyllda.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Övergripande ansvar för samtliga svetsrelaterade aktiviteter
 • Granska tillverkningsunderlag för svetsade komponenter innan orderläggning
 • Medverka vid och granska genomgång av krav och teknisk genomgång
 • Utarbeta/underhålla interna kravspecifikationer gällande svetsade konstruktioner
 • Utarbeta/underhålla kravspecifikationer mot svetsande underleverantörer
 • Säkerställa att kravspecifikationer uppfyller gällande krav enligt standarder, direktiv och specifika kundkrav
 • Vara väl förtrogen med standarder, t ex SS-EN ISO 14731, 3834, 1011, 15614, 9606 m fl
 • Auditera/bedöma svetsande underleverantörer
 • Bevaka att kontroll och provningsoperationer utförs vid rätt tillfälle
 • Bevaka avvikelser och korrigerande åtgärder gällande svets
 • Utföra tillverkningskontroller hos svetsande underleverantörer
 • Granska slutdokumentation från svetsande underleverantörer
 • Utbilda/informera intern berörd personal gällande svetsrelaterade krav/specifikationer

Tjänstens placeringsort är Linköping. Resor till underleverantörer i Sverige och utomlands förekommer.

Din profil

Som person är du självgående med teamet som bollplank. Du har pondus och för dig är det naturligt att följa och hänvisa till regelverk.

Vi ser gärna att du är van vid att ta ansvar för ditt eget område, att du inom en och samma roll är bekväm med att bära olika hattar och leda och samarbeta med olika funktioner inom en organisation och att du har förmågan att arbeta med kollegor med olika bakgrund, erfarenhet och roller.


Det är för rollen som svetsansvarig viktigt att du är en person som förstår vikten av god kommunikation, och att du har en pedagogisk förmåga som gör att du med lätthet kan kommunicera med och till kollegor med mer begränsad erfarenhet.

Eftersom vi lägger ut all svetsande tillverkning på externa leverantörer är det viktigt att du har en mycket god kommunikativ förmåga och hög integritet.

Du måste ha följande kunskaper/erfarenheter:

 • Mycket god förståelse för ISO 3834-serien och underliggande svetsstandarder
 • Mycket god kunskap av ritningsgranskning med avseende på svets
 • Erfarenhet av felsökning inom svetsrelaterade problem
 • Erfarenhet av rollen som svetsansvarig
 • Minst IWT/IWE utbildning
 • Erfarenhet av oförstörande provning
 • För oss är du extra intressant om du även har goda kunskaper inom övrigt kvalitetsarbete
 • Goda språkkunskaper i svenska och engelska både i tal och skrift

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Du kommer tillhöra avdelningen Inköpskvalitet, som ingår i området Supplier Quality Manegment som inom ramen för Saab Dynamics. Produktionsorganisation arbetar med inköpskvalitet inom de producerande enheterna. Teamets arbete syftar till att optimera och utveckla organisationens arbete och för att främja effektiva och praktiska arbetssätt.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 19 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Läs mer om oss här

På Dynamics delar alla medarbetare ett och samma uppdrag: att skapa förutsättningar för ett tryggt samhälle. Oavsett om det handlar om missilsystem, undervattensteknik, kamouflagelösningar, understödsvapen, träningssystem eller fältsjukhus är du som jobbar med oss en del av vår mission. Vi jobbar i nära samarbete med att utveckla, tillverka och underhålla våra världsledande produkter, system och lösningar till kunder över hela världen. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och att tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. För komplett ansökan krävs CV och personligt brev.

Saab är stolt karriärföretag 2023 - läs mera här

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.