Skip to content Go to main navigation Go to language selector

Systemadminstratör till Gripen-simulatorer

Location
Linköping, Sweden
Closing date
6 June 2022
Apply for this job!

Är du systemadministratör och vill arbeta i en spännande miljö bland simulatorer? Då är du välkommen att söka denna tjänst inom sektionen ”Computer Platforms for Simulators” på Saab Aeronautics i Linköping.

Din framtida utmaning

Som systemadministratör kommer du till en verksamhet som ansvarar för utveckling, drift och förvaltning av datorplattformarna för Gripens utvecklingssimulatorer. Kraven på tillförlitlighet och prestanda är höga. Det är i simulatorerna som en stor del av Gripen-utvecklingen passerar innan ytterligare tester görs i flygplanet.

Arbetsuppgifterna är varierande inom områden så som hårdvara, operativsystem, realtidssystem, I/O-system, nätverk och informationssäkerhet. Som systemadministratör får du arbeta från ax till limpa. Det kan exempelvis handla om följande:

  • Installera operativsystem såsom Linux och Solaris
  • Konfigurera nätverksswitchar och datorer
  • Designa infrastrukturtjänster
  • Montera datorer och dra kablage
  • Felsöka funktionskedjan ända upp till flygplansapparat
  • Dokumentera arbetsrutiner och flöden som vi använder
  • Om viljan finns, åka till Gripen-kund och sätta upp simulatorer.

Gruppen har både bred och djup kompetens och attityden är hjälpsam. Du kommer därför att lära dig mycket! Anställningen börjar med introduktion och du har även möjlighet att på Saab få lära dig mycket om flygplanet.

Den du är idag

Du är intresserad av Linux, har ett gediget datorintresse och vill framförallt lära dig mer inom området, vilket du kommer att få stor möjlighet till.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

En typisk dag på jobbet

Vi söker systemadministratörer med olika typer av erfarenhet och senioritet. Nedan exempel speglar en typisk dag för en junior systemadministratör (Emil) som driftar och förvaltar simulatorerna.

07:30 Emil läser och besvarar epost samt stämmer av med kollegorna.

08:00 Idag har Emil hand om övervakningen, så han kollar upp eventuella larm som finns och påbörjar undersökningen av dessa.

09:00 Fika med gänget. Som vanligt pratas det om högt och lågt och stämningen är god.

09:30 Morgon-möte där systemadministratörerna berättar vad de arbetar med samt om de har stött på några problem.

10:00 Emil ingår just nu i den grupp som ansvarar för verkstadsperioderna i simulatorerna. Inför kommande verkstadsperiod, som sker i en av de större simulatorerna för Gripen E/F, förbereder Emil inför uppdateringar av firmware i servrar och switchar.

12:00 Emil tar en välförtjänt lunch.

13:00 Emils kollega Anders har stött på problem i en annan simulator och frågar Emil om han har några tips. Emil och Anders går gemensamt till simulatorn och lyckas lösa problemet!

14:00 I verkstadsperioden som Emil är med i finns ett Jira-ärende som innebär att ytterligare nätverksinterface ska läggas till på en server. Emil förbereder versionshanteringen i Git och själva konfigurationen i Salt.

15:00 Fikat sammanträffar med flyguppvisning för en extern kund som besöker Saab, så Emil och de andra passar på att gå ut och titta. Det är alltid lika häftigt!

15:15 Eftersom ett nytt nätsverksinterface ska lägga till, måste även switchporten konfigureras. Emil förbereder och dokumenterar, så att han är väl förberedd när verkstadsperioden sedan startar.

16:30 Emil går nöjt hem efter en bra dag på jobbet.

Vad du blir en del av

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Läs mer om oss här. Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld. Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? Här kan du hitta berättelser från några av våra anställda.

Affärsområdet Aeronautics är en innovativ leverantör av flygplanssystem i världsklass och har ett brett utbud av supportlösningar inom civil och militär luftfart. Inom affärsområdet bedrivs forskning, utveckling och produktion av militära flygplanssystem samt framtidsstudier som förberedelse för framtida bemannade och obemannade flygsystem och vidareutveckling av befintliga produkter.

Sektionen Computer Platforms for Simulators tillhör avdelningen STS – Simulatorer, Träningssystem och Stödsystem på Saab Aeronautics. Sektionen är en del av teknikområdet Datorplattform med tätt samarbete mellan sektioner för att ta fram datorplattformar för simulatorer, träningssystem och stödsystem.

Simulatorerna används internt på Aeronautics inom flygplansutvecklingen. Träningssystemen är produkter som möjliggör pilot- och teknikerträning ute hos våra kunder och brukare. Stödsystemen är markbaserade system ute på förband som bidrar till effektivitet i såväl den taktiska som den tekniska loopen.

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. Du kan ansöka på antingen svenska eller engelska.

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Saab är stolt karriärföretag 2022 - läs mera här

Önskar du att skapa och förnya samtidigt som du utvecklar dig själv i en lärande kultur, kan Saab mycket väl ha förutsättningarna att få dig att växa. Vi är stolta över en vårdande miljö, där alla är olika men vi delar samma uppdrag - att skapa förutsättningar för ett tryggt samhälle.