Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Systemarkitekter för utformning av famtidens flygsystem

Linköping, Sweden
Closing date: 9 February 2023

FCAS is not just an aircraft, but a large scale system of system information and decision making system.

Din roll

Vi söker dig som vill vara med och utforma systemarkitekturen för framtida stridsflygsystem inom FCAS (Future Combat Air System) såväl som studieverksamhet inom EDF (European Defense Fund) som sker i internationell miljö. En stor utmaning är att finna lämplig struktur och ta fram de arkitekturprinciper som ska styra designen för att skapa en tjänsteorienterad System av System lösning där möjlighet till samverkan och informationsutbyte mellan produkter är en central egenskap vid sidan av hög tillgänglighet, säkerhet, skalbarhet och flexibilitet. Arbetet bedrivs i samverkan med domänspecialister inom flera discipliner och består bland annat i att analysera övergripande förmågekrav för att identifiera lämpliga funktioner och övergripande utforma dessa till en sund systemarkitektur som möter behoven.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer vara:

  • Omformma intressenters behov och systemnytta till krav- och arkitekturprincper för framtidens flygsystem
  • Förmåge- och funktionsanalys i samverkan med domänspecialister
  • Identifiera nyckelteknologier för att möjliggöra realisering av framtida lösning
  • Dokumentation och modellering av lösningar

Din profil

Du är civilingenjör eller motsvarande och har flerårig erfarenhet av systemarbete inom inbyggda system. Meriterande är erfarenhet från komplexa IT-system, taktiska militära ledningssystem samt kunskap om ramverk såsom NAF, UAF, NATO-FMN etc.

Som person har du en god förmåga att samarbeta med andra, starta och styra aktiviteter, fatta egna beslut och ta egna initiativ i ditt arbete. Du kan också visa en hög integritet i ditt arbete och är duktig på att kommunicera med din omgivning. Du tycker om att arbeta systematiskt och att dokumentera din analys i tekniska rapporter och designdokument.

För denna tjänst behöver du behärska det svenska och engelska språket i både tal och skrift.

Placeringsort är Linköping.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap. 

Vad du blir en del av

Aeronautics, ett affärsområde inom Saab, erbjuder flygrelaterade delsystem, obemannade flygsystem, flygplansstruktur och service till försvarskunder och civil flygindustri över hela världen. Aeronautics ansvarar också för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av Gripensystemet.

Som medarbetare på Aeronautics blir du en del av en organisation som präglas av mångfald, samarbete och supportande medarbetarskap, och där ständigt lärande och balans i livet värderas högt. Du får arbeta i en innovativ och kreativ arbetsmiljö där du har möjlighet att bygga en långsiktig och givande karriär.

Området Concept Design inom Future Programs arbetar med farkostsystemets övergripande förmågor och egenskaper i syfte att få dessa tillräckligt balanserade för att möta kundens behov där förutom arkitektur också tidigt konceptarbete för utformning av nya flygsystem är en kärnverksamhet. Vi har primärt fokus i tidiga utvecklingsfaser och arbetet sker i nära samarbete med Operationsanalys och Affärsutveckling för att skapa flygplanskoncept som kostnadseffektivt möter kundens behov.

Vår verksamhet inom Systemarkitektur behöver förstärkas och kanske är det du som vill bidra till att våra produkter möter de behov som ställs inom detta teknikområde. Du kommer bli en viktigt del i det team som jobbar med att ta fram framtidens arkitektur för flygande system.

Välkommen med din ansökan!

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. Du kan ansöka på antingen svenska eller engelska.

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Saab är stolt karriärföretag 2022 - läs mera här

Läs mer om oss här

Vill du lära känna vår verksamhet och personal lite bättre? Här kan du hitta berättelser från några av våra anställda

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.