Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Systemingenjör inom Automation för ytfartyg

Karlskrona, Sweden
Closing date: 26 March 2023

På Saab blickar vi ständigt framåt och utmanar gränserna för vad som är tekniskt möjligt. Vi samarbetar med kollegor runt om i världen som alla delar vår utmaning – att göra världen till en säkrare plats.

Vi är nu i en expansiv fas med flera spännande projekt som pågår och som skall startas upp, vår organisation behöver växa och vi behöver dig!

Din roll

Sektionen Ship Automation Surface Ship är en sektion på c:a 15 medarbetare inom området System Development på Saab Kockums. Sektionen ansvarar för framtagning och vidareutveckling av automation och manöversystem för ytfartyg. Automationssystemet omfattar styrning och övervakning av fartygets skeppstekniska system så som diverse hjälpsystem, elkraftsystem, dieselmotoraggregat, brandlarm, luftkonditionering mm på ytfartyg.

Som systemingenjör är du ofta inblandad under hela projektets gång, allt från systemdesign, ritningsunderlag, inköp, programvaruutveckling, driftsättning och verifiering. I arbetet ingår även delar av projektledning, affärsmannaskap och ledarskap. Det är även möjligt att ta rollen som gruppledare eller delprojektledare i projekt. Vårt arbete utförs ofta i mindre team med interaktioner med våra intressenter som kan vara båda interna och externa.

Arbetsuppgifterna blir i huvudsak följande:

  • Systemdesign
  • Systemintegration
  • Framtagning och uppdateringar av HMI och PLC
  • Medverkan vid driftsättning
  • Verifiering

På sektionen bedriver vi även FoU samt handledning av examensarbeten.

Din Profil

Vi söker dig som har erfarenhet av systemarbete inom komplexa anläggningar (t.ex kraftvärme, kärnkraft, eller processindustri) och med erfarenhet av automation och PLC-system. Erfarenhet av systemarbete på ytfartyg eller ubåtar är meriterande. Lämplig bakgrund är en ingenjörsutbildning inom automation, elektroteknik eller motsvarande erfarenheter. Personen som söker bör ha ett gediget tekniskt intresse, ha god förmåga i muntlig och skriftlig framställning i såväl svenska som engelska språket. Arbetet kräver att du är drivande med en god samarbetsförmåga. För att lyckas i rollen som systemingenjör är det viktigt att du har lätt för att ta till dig ny teknik.

Meriterande kunskaper:

  • Design av automationssystem
  • Kunskap om PLC- och HMI-system, gärna Siemens produkter
  • Elkonstruktion i exempelvis EPLAN och/eller AVEVA

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap. 

Din framtid hos oss

Som en del av automationsteamet blir du även del av hela utvecklingsprocessen, från kravanalys, systemdefinition och ända fram till och med driftsättning och slutprovning. Arbetet bedrivs i tätt samarbete med Saab Kockums övriga sektioner för att säkerställa de funktioner som krävs av hela produkten.

Vi tycker det är viktigt du kommer trivas, har roligt och utvecklas på arbetet och sätter stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi söker dig som är nyfiken på ny teknik, en stark vilja att utvecklas och vara med och utveckla våra plattformar. Vi erbjuder dig ett spännande arbetsplats med utmanande arbetsuppgifter och med stort nätverk med bra karriärmöjligheter.

Har du frågor kring tjänsten? Tveka inte att höra av dig till rekryterande chef här.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen.Med 18 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare, mer hållbar och mer rättvis värld.

Affärsområdet Kockums är världsledande inom sitt segment när det gäller utveckling, produktion och underhåll av ubåtar, ytfartyg och marina system.

Produktportföljen innehåller ubåtar med Air-Independent Propulsion (AIP) -system, ytfartyg som innehåller den mest avancerade stealth-tekniken samt minsvepning och snabba patrull- och pilotbåtar. Kockums levererar även delsystem och komponenter för integration i marina lösningar med kunder över hela världen. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.