Skip to content Go to main navigation Go to language selector

Thesis work 30 HP - Proprietary Graphics Language Transpiler

Location
Järfälla, Sweden
Contact
Jesper Ohlson
Per Emilsson
Closing date
30 December 2020 Apply for this job!

Din framtida utmaning

Bakgrund

Presentationssystemet i dagens Gripensystem är uppbyggd av komplex elektronik som även innefattar egenutvecklade ASIC:ar, vilka var en nödvändighet för att nå den grafikprestanda som krävdes då dessa system konstruerades. Idag används istället GPUer för att skapa samma typ av grafik. På samma sätt används standardiserade mjukvaru-drivare såsom OpenGL och Vulcan för att styra GPUerna, istället för egenutvecklade språk och metoder som var nödvändiga till de egenutvecklade ASICarna. Över den tid Gripensystemet har använts har det även uppgraderats många gånger, med ny grafikfunktionalitet och nya HMI-funktioner som resultat. Den symbolik som implementerar HMI:t i dagens presentationssystem är utvecklad i SAABs eget grafikspråk SPL. Efter att ha kompilerat ett SPL-program erhålls en lista av ASIC-instruktioner som när den exekveras ger den grafik som visas på skärmarna i flygplanet.

Mycket tid och arbete är nedlagt på denna typ av SPL-program, inte bara avseende implementation utan även avseende verifiering av både funktionalitet och utformning av enskilda symboler och kombinationer av dem. Det är av stort intresse att fortsätta dra nytta av så stor del som möjligt av det uppbyggda SPL-biblioteket, även om man framöver väljer att skapa symbolik med hjälp av modern hårdvara där GPUer och standardiserade drivrutiner används.

Det finns även designverktyg som används för framtagning av HMIer med standardiserade sätt att definiera utseende och beteende på symboler i ett HMI. En anpassning/översättning av SPL-koden till antingen ett sådant designverktyg, eller direkt mot en standardiserad grafikdrivare såsom OpenGL, vore intressant då detta skulle kunna innebära att existerande symboliks utseende och beteende kan överföras till en ny teknikplattform.

Beskrivning av examensarbetet

Detta exjobb går ut på att identifiera möjliga vägar, samt att utvärdera dessa, mot en funktion som kan översätta SPL-program till något idag standardiserat och vedertaget format som passar in i en modern mjukvaruutvecklingmiljö. Målet är att utveckla en så kallad Transpiler, som givet ett SPL-program översätter det till ett modernt format som passar in i en modern utvecklingsmiljö.

Din profil

Vi söker dig som:

  • studerar till civilingenjör inom teknisk fysik, elektro, datateknik eller liknande
  • har ett intresse av att arbeta med grafik och
  • läst kurser inom grafikgenereing och/eller kompilatorteknik

Omfattning

1 person, 30hp

Start:
Januari 2021 eller enligt överenskommelse.

Placeringsort Järfälla.
 

För mer information kontakta: Per-Olof Jacobson, per-olof.jacobson@saabgroup.com

 

If you aspire to help create and innovate whilst developing yourself in a challenging team setting, Saab may well have the perfect conditions for you to grow. We pride ourselves on a nurturing environment, where everyone is different yet we share the same goal – to help protect people.