Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Installation in HQ

Vill du bli framtidens flygprovingenjör?

Linköping, Sweden
Closing date: 4 September 2022

Din framtida utmaning

Vi behöver nu nya glada flygprovingenjörer till det fantastiska teamet som jobbar med ECS, Environmental Control System (luftsystem). Luftsystem förser flygplanets olika apparater med kyl- eller varmluft, trycksätter kabinen och förser piloten med syre.

Arbetet som flygprovingenjör innebär en stimulerande kombination av teori och praktiskt produktnära arbete. Vi genomför provning av Gripen i en mängd olika provstationer så som hårdvaruriggar, simulatorer, och flygplan. Allt detta sker i nära samarbete med systemutvecklare, piloter, underleverantörer och kunder.

Tack vare den stora variationen av arbetsuppgifter, och olika beroenden som vi inte kan påverka, så utmanas vi dagligen och vi behöver kunna ställa om fokus med kort varsel och vara flexibla.

Du som flygprovingenjör arbetar med provrelaterade frågor i projektform, där du är en del i ett av utvecklingsteamen och får gå hela vägen från utvecklingsfas till slutgiltig verifierad och validerad produkt. Du får bland annat ta fram provmetodik och provprogram, förbereda och leda prov samt analysera och utvärdera resultaten. Utöver detta så tillkommer felsökning och problemlösning av komplexa system i flygplan med tillhörande riggar.

Flera projekt sker även internationellt, vilket innebär att det finns möjlighet att arbeta kortare eller längre tid utomlands.  

Den du är idag

Vi söker dig som är flexibel, analytisk och har god samarbets- och kommunikationsförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper och vi utgår från att du är en positiv och initiativrik person som trivs med att arbeta i team såväl som självständigt.

Din bakgrund bör vara civilingenjör, högskoleingenjör eller motsvarande. Erfarenhet av flygteknisk utprovning och systemutveckling är meriterande. Erfarenhet av MATLAB är också meriterande eftersom mycket av vår databehandling sker i detta verktyg. Dokumentation sker till övervägande del på engelska och därför är goda kunskaper i engelska nödvändigt.


Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. Denna tjänst kräver att du godkänns i en säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen och medför krav på svenskt medborgarskap. 

Vad du blir en del av

Sektionen för utprovning av grundflygplanssystem tillhör området Grundflygplansystem och Flygdynamik som är en del av Flygprov och Verifiering. Vi är idag ca 30 flygprovingenjörer som ansvarar för grundflygplansutprovning av Saabs flygande system. Den största mängden utprovning sker i Gripen men även prov inom civila program och SK60 förekommer.

Vi ser människor som vår största tillgång och för oss är det viktigt att kunna arbeta och utvecklas i livets olika faser. Vi står för en stark kunskapstradition och erbjuder därför möjligheter till kontinuerligt lärande och förutsättningar för varje medarbetare att forma sin egen karriär.

Vi utbildar alla våra flygprovingenjörer under arbetets gång i ett auktorisationsprogram under ca 18 månader för att säkra rätt kompetens på flygprovingenjörerna. Vår ambition är att vara öppna för nya idéer och förändring samt att våra relationer baseras på respekt och förtroende.

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Saab är stolt karriärföretag 2022 - läs mera här

Läs mer om oss här

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. Annonsen är öppen över sommaren, intervjuer kommer hållas efter semestern.

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.