Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Vill du jobba som flygprovingenjör och rädda pilotens liv, varje dag?

Linköping, Sweden
Closing date: 6 June 2023

Din framtida utmaning

Genom att jobba i ett team vars uppgift är att prova ut räddning och förarutrustning bidrar du till att piloten hålls vid liv under flygning, men även under och efter utskjutning.  Räddningssystem och förarutrustningens uppgifter innefattar bland annat de system för att piloten skall få den mängd syre hen behöver och skydd mot g-krafterna, men också pilotens utrustning såsom hjälm, jacka osv.

Arbetet som flygprovingenjör innebär en stimulerande kombination av teori och praktiskt produktnära arbete. Vi genomför provning av systemen i en mängd olika provstationer så som hårdvaruriggar, simulatorer, bassänger, centrifuger och flygplan. Allt detta sker i nära samarbete med systemutvecklare, piloter, underleverantörer och kunder.

Tack vare den stora variationen av arbetsuppgifter, och olika beroenden som vi inte kan påverka, så utmanas vi dagligen och vi behöver kunna ställa om fokus med kort varsel och vara flexibla.

Du som flygprovingenjör arbetar med provrelaterade frågor i projektform, där du är en del i ett av utvecklingsteamen och får gå hela vägen från utvecklingsfas till slutgiltig verifierad och validerad produkt. Du får bland annat ta fram provmetodik och provprogram, förbereda och leda prov samt analysera och utvärdera resultaten. Utöver detta så tillkommer felsökning och problemlösning av komplexa system i flygplan och riggar.

Flera projekt sker även internationellt, vilket innebär att det finns möjlighet att arbeta kortare eller längre tid utomlands.

Den du är idag

Vi söker dig som är flexibel, analytisk och har god samarbets- och kommunikationsförmåga. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper och vi utgår från att du är en positiv och initiativrik person som trivs med att arbeta i team såväl som självständigt.

Din bakgrund bör vara civilingenjör, alternativt högskoleingenjör med erfarenhet. Erfarenhet av flygteknisk utprovning, systemutveckling, men också anatomi och fysiologi är meriterande. Erfarenhet av MATLAB är också meriterande eftersom mycket av vår databehandling sker i detta verktyg. Dokumentation sker till övervägande del på engelska och därför är goda kunskaper i engelska nödvändigt.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. Denna tjänst kräver att du godkänns i en säkerhetsprövning i enlighet med säkerhetsskyddslagen och medför krav på svenskt medborgarskap. 

Vad du blir en del av

Som medarbetare på Aeronautics blir du en del av en organisation som präglas av mångfald, samarbete och supportande medarbetarskap, och där ständigt lärande och balans i livet värderas högt. Du får arbeta i en innovativ och kreativ arbetsmiljö där du har möjlighet att bygga en långsiktig och givande karriär. Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Sektionen för utprovning av grundflygplanssystem tillhör området Grundflygplansystem och Flygdynamik som är en del av Flygprov och Verifiering. Vi är idag ca 30 flygprovingenjörer som ansvarar för grundflygplansutprovning av Saabs flygande system. Den största mängden utprovning sker i Gripen, men även prov inom civila program och SK60 förekommer.

Vi ser människor som vår största tillgång och för oss är det viktigt att kunna arbeta och utvecklas i livets olika faser. Vi står för en stark kunskapstradition och erbjuder därför möjligheter till kontinuerligt lärande och förutsättningar för varje medarbetare att forma sin egen karriär.

Vi utbildar alla våra flygprovingenjörer under arbetets gång i ett auktorisationsprogram under ca 18 månader för att säkra rätt kompetens på flygprovingenjörerna.


Vår ambition är att vara öppna för nya idéer och förändring samt att våra relationer baseras på respekt och förtroende.

Om du är intresserad av vilka förmåner som du kan ta del av som anställd på Saab i Sverige, kan du läsa om dem här

Saab är stolt karriärföretag 2023 - läs mera här

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. Välkommen med din ansökan!

Vid frågor kontakta rekryterande chef:

Carin Kierkegaard

+46 13 180128

Carin.Kierkegaard@saabgroup.com

Saab är ett företag där människan står i centrum. Vi har en god arbetsmiljö där vi stöttar och hjälper varandra att göra vårt bästa. Kontinuerligt lärande, välmående, karriär- och talangutveckling är exempel på områden där vi alltid arbetar hårt för att säkerställa att du som medarbetare får de möjligheter som du behöver.