Liiite som NASA...

Kan man hitta sitt drömjobb här i Sverige om man drömmer om att bygga farkoster till Mars? Kanske, det finns nämligen många paralleller mellan rymden och havsdjupens utmaningar. Att bygga en högteknologisk ubåt är nästan lika svårt som att designa en rymdfarkost. Skulle man rent av kunna kalla Saabs kontor i Malmö för ett space center på hemmaplan?

“Saab, we have a problem!“

VIOLA
Submarine Designer Instrument Systems

Möt Viola som nyligen börjat sin karriär inom Saab. Här svarar hon på frågor live under IGE Day om hur det är att jobba som ingenjör hos oss.

IGE Day (Introduce a Girl to Engineering) är dagen då tjejer och icke-binära mellan 13–19 år får testa på livet som ingenjör. Detta är ett initiativ av kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter för att öka intresset för teknik. Ett populärt event där man även får chansen att lära känna Saab!

Gillar du LEGO? We want you!

LEONARD
Traveling Assembler

Leonard är en mästare på radar. Om det finns en radar från Saab som behöver lite kärlek någonstans i världen kan det vara han som rycker ut. Han jobbar nämligen som resande montör och hjälper Saabs alla kunder med service och reparationer där de befinner sig. Men det finns en annan sida av Leonard som får hans CV att glimma. Han har imponerat både oss och andra i programmet LEGO Masters!

– Mitt stora intresse för LEGO har hjälpt mig att tänkta i 3D och se föremål från olika vinklar. Det är en styrka jag har nytta av i mitt jobb. Samtidigt har mitt arbete på Saab gett mig en djup teknisk förståelse som hjälper när jag bygger LEGO. Jag gillar att skapa med händerna och nu är det något jag kan göra både på jobbet och hemma.

SIMON
Systems Integration and Verification Engineer

Simon är programmerad för ett liv inom teknikbranschen. Åtminstone om man frågar honom själv. Att lista ut hur saker fungerar och lösa tekniska utmaningar är det bästa han vet. Därför valde han att studera system, styrning och mekatronik på Chalmers. Idag får han utlopp för sin teknikpassion som en av stjärnorna på Saab.

– På Saab får jag möjlighet att se resultatet av de system jag utvecklar. Jag reser till olika länder och demonstrerar våra system för våra kunder över hela världen. För mig är det värdefullt att träffa nya människor, få nya perspektiv och livserfarenhet.

AXEL
Product Engineer

Axel gillar att utmanas och få testa nya saker på jobbet. Han har studerat till högskoleingenjör inom Industriell ekonomi vid Linnéuniversitetet i Växjö och jobbar idag som produktingenjör på Saab med fokus på torpedsystem.

– Det var både människorna och Saab som företag som fick mig att söka hit. På Saab får jag vara med och utveckla innovativ och häftig teknik samtidigt som arbetsuppgifterna är väldigt omväxlande. Ingen dag är den andra lik och jag har stora möjligheter att forma mitt jobb. Ena dagen skriver jag en rapport vid skrivbordet, andra dagen träffar jag Försvarsmakten och FMV för att utbyta erfarenheter av de system jag arbetar med. Tredje dagen arbetar jag ombord på en ubåt eller korvett för att testa det vapensystem jag arbetar med i sin rätta miljö.

Stolta skeppsbyggare sökes

Visste du att varvet i Karlskrona är ett av världens modernaste? Och ett av få som kan bygga ubåtar. Tungt och monotont arbete har ersatts av digitala verktyg, industrirobotar och NC-maskiner. Idag bygger vi fartyg som är nästan lika avancerade som en rymdfarkost.

Var ser du dig själv om fem år?

Mer än ett bra jobb. Ett bra liv.

EMIL
Grovplåtslagare

Emil är grovplåtslagare i frihetens tjänst. Det han inte vet om skrovet till ubåt A26 är inte värt att veta. Dessutom är han vice ordförande för IF Metall på arbetsplatsen. Fast Emil är ung är han rutinerad. Han kom till varvet för tio år sedan genom ett lärlingsprogram på Karlskronas gymnasium af Chapman. Tre dagar i veckan skedde undervisningen på varvet.

– Jag tog studenten på fredagen och fick fast anställning på måndagen! Sedan dess har jag varit kvar. Blekinge är finaste länet i Sverige. Både kust och skog och kort avstånd till allt. Och så ett roligt och viktigt jobb med fantastiska kollegor, det är livskvalitet!

LINN
Fartygselektriker

Linn är fartygselektrikern som hittat det bästa av två världar – elektronik och sjöfart. Idag jobbar hon med service och underhåll på varvet. En bra bonus var att hon fick chans att flytta hem till Blekinge efter studieåren i Kalmar.

– Jag gick teknikprogrammet på gymnasiet och flyttade till Kalmar för att läsa sjöfart på LNU. Efter ett tag märkte jag att jag tyckte elektronik var ännu roligare och pluggade el på KomVux. Det är kul att jobba som elektriker just på varvet, där sjöfarten finns med ändå.

Vill du också vara med och göra skillnad?

Välj en karriär som bidrar till Sveriges frihet! Se vilka jobb som finns lediga på Saab just nu.

Var går gränsen för Sverige?

En stor del av riksgränsen syns inte eftersom den går till havs. Hur vaktar man den? Och vad händer om någon kommer för nära?

Var går gränsen för Saab?

Vårt uppdrag är att utmana gränsen för vad som är tekniskt möjligt. Följ med till vår värld ute till havs.

Utforska svenska marinens fartyg digitalt

Besök en spännande VR-värld ovan och under ytan. Gör digitala rundturer ombord fartygen och möt besättningen face to face.