Var går gränsen för Saab?

Vad tänker du på när du hör ordet gräns? Är det något som behöver försvaras? Eller handlar det mer om att tänja och utmana i din värld?

I vår värld handlar det om både och. Vi utvecklar teknik som skyddar landets gränser och integritet. Samtidigt utmanar vi vad som är tekniskt möjligt under och ovan vattenytan.

Rymdfarkoster till havs

Föreställ dig att du är ute i rymden. I din nya miljö påverkas din säkerhet av tyngdlösheten bortom jordens atmosfär. Visst känns det tryggt att någon haft koll på tekniken?


Livet ute i rymden och ute till havs liknar varandra på många sätt. Och Östersjön är ett hav som inget annat. Ett eget universum ovan och under ytan som ställer unika krav på teknisk design och utveckling.


Saab är expert på att lösa de tuffa utmaningar som råder i våra egna vatten. Och det är en styrka för Sveriges säkerhet och gränsförsvar att marinen är specialiserad på vårt närområde.

Såhär fungerar en osynlighetsmantel till havs

Ta en titt på bilden högst upp på sidan. Ser du fartyget? Nej, och det gör inte en infraröd kamera eller radar heller. Smart om man vill smyga till havs.

Saabs osynlighetsmantel kallas Barracuda. Den ser till att fartyg smälter in i omgivningen genom kamouflage.

Now you see me

Now you don’t

Läs mer om Barracuda Camouflage Marine Solution här

Teknik som skyddar och utmanar gränser

Världskartan ritas om

Vi vet mer om Mars än om världens hav. Därför finns Swedish Maritime Robotic Center - SMaRC - som utvecklar teknik för att utforska havens djup. Som satelliterna i rymden som ser och hör allt, fast under ytan.

Vad döljer sig under ytan? Nya energikällor, botemedel mot cancer, framtidens mat?

Obemannade fartyg genom AI

Vem möter du till havs om fartyget saknar besättning? Vad döljer sig under ytan när ingen är ombord? Vems ögon är drönarens? Artificiell intelligens, deep learning och annan cool forskning öppnar dörren för framtidens obemannade system.

SVT rapporterar på plats

Saab ledde en demo i Östersjön där vi tittade på obemannade farkoster på uppdrag i luften och ute till havs. Så här gick det till

Så här gick det till

Vill du jobba med spännande teknik?

Få en inblick hur det är att jobba på Saab. Vilka krav och drömmar kan vi uppfylla?

Subs in space

I rymden kan ingen höra dig skrika sägs det. Under vattnet är det tvärt om. Där hörs varje viskning och vibration. Det finns många likheter och skillnader mellan ubåtar och rymdskepp. Men en sak har de gemensamt – skickliga ingenjör och hantverkare som utvecklar och bygger. The full story

The full story

Var går gränsen för Sverige?

En stor del av riksgränsen syns inte eftersom den går till havs. Hur vaktar man den? Och vad händer om någon kommer för nära?

Såhär levlar man en ubåt

Varför finns ubåtar?

Utforska svenska marinens fartyg digitalt

Besök en spännande VR-värld ovan och under ytan. Gör digitala rundturer ombord fartygen och möt besättningen face to face.