Var går gränsen för Sverige?

Vad skulle hända om ett annat land plötsligt börjar kränka Sveriges havsgräns. Gör det om och om igen. Anser att de har rätt att vara här om de vill. Kanske rent av påstår att det nu är deras territorium. En ny spelplan på deras villkor.
Var går gränsen för Sverige då?

Vi hjälper Sverige stå upp för sig själv

Snacka
eller
slåss?

Som nation har vi ett ansvar för vårt luftrum och våra sjövägar. Det gäller inte bara intrång från främmande makt utan också sjöfart som går genom våra vatten för att möjliggöra transport och fri handel.

Försvarsmaktens ansvar är att skydda vår nation. Till havs är det marinen som vaktar oss och ser till att våra kuster förblir under Sveriges kontroll. Vi på Saab gör det möjligt genom att förse marinen med teknik.

Illustration, star

Är man stark måste man vara snäll

I Sverige har vi militära muskler att visa upp och en stark etablerad diplomati. Vi föredrar att prata och bygga relationer.

Samtidigt ska Sveriges militära tröskel vara så hög att en potentiell fiende noggrant måste överväga kostnaden att ta sig över den. På branschspråk kallas det tröskeleffekt, en grundsten i Sveriges försvarstaktik.

Till vårt försvar

Hur används diplomati i praktiken? Och går Sveriges starka diplomati hand i hand med vår inhemska försvarsindustri? Följ med när journalisten Ebba Kleberg von Sydow söker svar på stora frågor. Se hela serien ->

Trygghet är en mänsklig rättighet

Håll med om att det känns bra att ha ett starkt team i ryggen. Ett snällt kompisgäng som har koll på läget och är på din sida om du står upp för något viktigt. På samma sätt finns Sveriges totalförsvar här för att skydda oss – vår integritet och våra värderingar.

Illustration, hart

Du ska kunna känna dig trygg i Sverige. Och om någon skulle utmana Sveriges gränser är Saab en i gänget som backar upp. Tillsammans är vi experter på att göra det jobbigt för andra att ge sig på oss.

Var går gränsen för Saab?

Vårt uppdrag är att utmana gränsen för vad som är tekniskt möjligt. Följ med till vår värld ute till havs.

Vill du jobba med spännande teknik?

Få en inblick hur det är att jobba på Saab. Vilka krav och drömmar kan vi uppfylla?

Utforska svenska marinens fartyg digitalt

Besök en spännande VR-värld ovan och under ytan. Gör digitala rundturer ombord fartygen och möt besättningen face to face.