Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global

Saab Damen

sub-1.4.jpg

Saab wil vier expeditionaire onderzeeboten in én voor Nederland bouwen

Saab heeft vandaag zijn voorstel ingediend voor de vervanging van de huidige onderzeeboten van Nederland. Het voorstel omvat vier geavanceerde expeditionaire onderzeeboten met de nieuwste en beste innovaties en technologieën. Saab gaat deze samen met Damen in én voor Nederland bouwen.

Voor veiligheid en onafhankelijkheid

Saab en Damen staan voor maritieme wereldklasse. Samen werken we aan de nieuwe onderzeeboten voor Nederland. Saab Damen gelooft dat het kopen van onderzeeboten een strategische beslissing is. Samen ontwerpen we de beste onderzeeboot, zodat Nederland, als het erop aankomt, zich zelfstandig veilig kan houden onafhankelijk van andere landen.
logo-saab-damen-kopiera-2.png
oranje-onderzeeboot---snouk-kopiera-2.png

Echt belangrijke dingen houd je in eigen hand (en in eigen land)

Het kopen van onderzeeboten gaat verder dan het kopen van “de beste boot voor de beste prijs”.  

Belangrijke dingen moeten we in Nederland maken. Anders lopen we het risico om op belangrijke momenten volledig afhankelijk te zijn van andere landen. De situatie in de wereld vandaag de dag, leert ons dat je als land voor jezelf moet blijven zorgen. De aankoop van onderzeeboten moet dus een strategische beslissing zijn die veel verder gaat dan ‘de beste boot voor de beste prijs’.

"De Nederlandse onderzeeboten is een aparte klasse onderzeeboten die eigenlijk geen enkel ander land in de NAVO heeft."
Dick Zandee, defensiespeciallist Instituut Clingendael
Zo gaat de nieuwe onderzeeboot voor Nederland eruit zien

Veiligheid en innovatie

Met de ontwerpen van Saab Damen krijgt Nederland de modernste onderzeeboten van Europa. Het werk blijft in Nederland, we besteden ons belastinggeld in eigen land en we ontwikkelen samen met onze marine de nieuwste technologie. Met Saab Damen koopt Nederland dus niet zomaar de beste boot. Nederland koopt veiligheid en innovatie voor de komende 30 jaar.

Bedrijven die betrokken zijn bij de bouw, kunnen mee blijven innoveren, zolang de nieuwe Nederlandse onderzeeboten in dienst zijn. In het geval van de huidige onderzeeërs is dit al meer dan 35 jaar lang. Zo blijft Nederland wereldwijd koploper in marinebouw en technologische kennis.

Expeditionary Submarine
Expeditionary Submarine
Expeditionary Submarine

Alleen de beste boot is goed genoeg

Nederlandse onderzeeboten hebben een geweldige reputatie. En dat moet zo blijven. De Nederlandse marine wordt al decennialang bewonderd door onze bondgenoten als Groot-Brittannië, de VS en de NAVO. In onzekere tijden is deze strategische voorsprong van enorm belang. Dat mogen we niet zomaar uit handen geven.

Damen product for NEDS 2020 trade show page

Nu onze huidige onderzeeërs van de Walrusklasse aan vervanging toe zijn, hebben Saab en Damen hun krachten gebundeld. Onze mannen en vrouwen die zich iedere dag inzetten voor vrede wereldwijd verdienen het allerbeste, van Nederlandse makelaardij. En Saab en Damen gaan daar samen voor zorgen.

Onze onderzeeboten hebben de beste sonar, zoals ook op de Britse onderzeeboten zit. De Saab Damen onderzeeboot is bovendien het meest comfortabel voor de bemanning en heeft een Multi Mission Portal, waarmee special forces verkenningen kunnen doen en voor onderzoek en operaties met onbemande onderzeeboten. Kijk hier hoe zo’n luik werkt. 

Multi Mission Portal

Het ontwerp van de Saab-Damen onderzeeboten heeft als uniek kenmerk de Multi Mission Portal. Voor verkenningen en operaties met special forces. Onmisbaar in tijden als deze, waarin je als land ook de zeebodem en de onderwaterinfrastructuur zelf veilig wilt stellen.

Video -

Grote rol voor onze marine-industrie

De onderzeeboot die Saab en Damen samen ontwerpen bouwt voort op de capaciteiten van de Zweedse A26-onderzeeboot en de eeuwenlange kennis en vaardigheden binnen de Nederlandse marinebouw.

Infographic - Saab Damen cooperation nologos

De onderzeeboot wordt een modulair ontwerp. Dat betekent dat belangrijke onderdelen los van elkaar gebouwd en aangepast kunnen worden. Bedrijven en instellingen uit heel Nederland zijn hierdoor bij de bouw betrokken. Zo kunnen we onszelf altijd optimaal verdedigen en houden we bovendien de komende 30 jaar dat we de boten gaan gebruiken de regie zelf in handen.

Nederland en Zweden, de beste samenwerking

Als land wil je invloed hebben op je partnerships en vooral zo weinig mogelijk gedoe. De vraag die Nederland zich zou moeten stellen is: ‘Met welk land wil je 30 jaar lang samenwerken en innoveren?’.

Als we samenwerken bij de bouw van de nieuwe onderzeeboten kunnen we dat het beste doen met de Zweden. Zweden en Nederland vormen een unieke combinatie van geweldig design, innovatie en bouwkracht.

Saab en Damen leggen in het NOS-journaal van dinsdag 11 oktober 2022 uit waarom zij al jaren succesvol samenwerken.

 

Afspraken nakomen

Zweden en Nederland zijn beiden middelgrote landen met veel dezelfde normen en waarden. Of het nu gaat om design, duurzaamheid of het nakomen van afspraken. Ze willen zelf de veiligheid van hun inwoners kunnen waarborgen en zien allebei het grote belang in van strategische onafhankelijkheid.

Zowel het Zweedse als het Nederlandse koningshuis zien het belang van innovatieve samenwerkingsverbanden. Saab Damen is hét voorbeeld van een gelijke samenwerking waarbij beiden landen hun autonomie en veiligheid in eigen hand houden.

robin20221012_6992.jpg
victoria-udt.jpg
Staatsbezoek aan Zweden

Arnout Damen en Marcus Wallenberg in gesprek met koning Willem-Alexander tijdens het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan Zweden. 

Foto: Robin Utrecht

Prinses Victoria in Nederland

De Zweedse kroonprinses Victoria krijgt uitleg over de nieuwe Nederlandse onderzeeboot van Lars Tossman (Saab) en Hein van Ameijden (Damen).

 

Het ontwerpen en bouwen van een onderzeeboot is gecompliceerd, ingewikkelder dan een ruimteschip. Saab en Damen werken al jaren samen aan het nieuwe model en het wordt steeds duidelijker hoe de boten er precies uit gaan zien en wat wij hierover met de wereld kunnen delen.

Waarom onderzeeboten?

We moeten als Nederland slimmer nadenken over hoe we onszelf kunnen beschermen. Zodat we niet afhankelijk zijn van andere landen als het erop aankomt. In oorlog is de technologie van vandaag al achterhaald. Met enkel vuur- en mankracht verdedig je, je vrijheid niet. Oorlog voeren doe je met de beste, slimste en snelste technologie. Saab Damen biedt de mogelijkheid om die technologie continue aan te passen. Alleen dan ben je de vijand te slim af.

Onderzeeboten behoren vaak tot de belangrijkste, maar minst bekende eenheden van marines wereldwijd. De boten hebben de volgende belangrijke taken:

  • Ongemerkt verzamelen van inlichtingen
  • Afzetten en ophalen van special forces;
  • Eigen en buitenlandse schepen, vliegtuigen en helikopters trainen op onderzeebootbestrijding
  • Het leggen van zeemijnen
  • Het opsporen en eventueel aanvallen van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen
Wanneer gaat Nederland varen met de nieuwe onderzeeboten?

De bouw van onderzeeboten heeft zorgvuldigheid en tijd nodig. De indicatie van het ministerie van Defensie is nu dat de eerste nieuwe onderzeeboten inzetbaar zijn in de verwachte periode 2034 - 2037.

Het ministerie brengt beslist niet alleen over de aanschaf, maar later ook over hoe het onderhoud van de onderzeeboten gaat verlopen. Defensie zal de offerteaanvraag voor het einde van 2022 versturen naar de werven die meedingen. De werven krijgen ongeveer een half jaar om hun offerte in te sturen. Binnen een jaar zal het besluit vallen welke van de drie kandidaat-werven de onderzeeboten gaat bouwen.

“Het gaat om een technologisch hooggekwalificeerd product en dus is het belangrijk om het goed te doen."
Kajsa Ollongren, minister van Defensie

De nieuwe Nederlandse onderzeeboten moeten kunnen opereren in diep en ondiep water. En in zowel zoet als zout water. Onze Onderzeedienst vraagt de meest geavanceerde sonar en de beste accommodatie voor de crew. Saab Damen is de enige partij die op dit moment aan al deze eisen voldoet.    

Tot de nieuwe onderzeeboten klaar moeten de huidige boten langer doorvaren. De bedoeling is tot midden jaren ’30, en alleen als dat op een veilige manier kan.

Van Helden Expeditionary Submarine Saab Damen

Twitter

Wil je het laatste nieuws?

Volg ons op Twitter

Neem contact met ons op

Data privacy
An error has occurred while getting captcha image

Het beste resultaat komt altijd uit duurzame samenwerking