Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Systemarkitekt inom övergripande flygplansnivå

Linköping, Sweden
Closing date: 11 August 2024

Vill du påverka och göra skillnad på riktigt? Här bidrar du till att skapa trygghet för människor och samhällen. Det du gör spelar roll.

Din roll

Vi söker dig som är intresserad av systemutveckling, systemmodellering och arkitektur på övergripande funktions- och systemnivå. Ett stridsflygplan, likt JAS 39 Gripen, är ett komplext system som består av många samverkande delsystem, hårdvara och mjukvara samt med piloter och tekniker som använder systemet. Det är därmed viktigt att förstå hur funktionskedjor hänger ihop och hur beroenden hanteras.

Vi söker dig som vill vara med och beskriva och modellera vår övergripande systemdesign och systemarkitektur. Detta omfattar bland annat att i dialog med utvecklande avdelningar förstå ändringar och deras beroenden i syfte att säkerställa våra interface och gränssnitt, både inom och utom flygplanet, och därefter modellera eller beskriva dessa beroenden på lämpligt sätt. I jobbet kan även vidareutveckling av våra metoder och verktyg ingå.

Du kommer att ingå i en grupp av systemingenjörer som har bred erfarenhet och är inriktade mot arkitektur. Vi är en positiv grupp som har högt till tak. Vi har en gemensam vilja att komma framåt och vår kultur präglas därför av att hjälpa varandra och diskutera med gemensamt fokus på lösningar. Vår grupp stöttar de olika utvecklingsteamen inom främst Gripen E/F i deras systemarbete. I rollen som systemarkitekt kan det också vara aktuellt för dig att delta i samarbeten med övriga Saab-bolag och/eller universitet och forskningsinstitut kring framtida samverkande system med distribuerade förmågor.

Vår arbetsgrupp är en del av affärsenhet Gripen inom affärsområdet Aeronautics. Affärsenheten Gripen ansvarar för utveckling, produktion, marknadsföring, försäljning och support av vapensystemet Gripen E/F. Vi deltar också i utvecklingen av våra kommande flygande system. Arkitekturgruppen vi rekryterar till ingår i området Complete Aircraft som förutom systemarkitektur också ansvarar för teknikledning av det kompletta flygplanet och säkerställer att slutprodukten är välbalanserad ur ett kundperspektiv. Området består av cirka 15 systemingenjörer och chefsingenjörer på flygplan-nivå med ansvar för Gripen C/D och Gripen E/F.

Din profil

Kanske är du utbildad civilingenjör eller systemvetare, eller så har du tillägnat dig motsvarande kunskaper genom arbete i utvecklingsbolag eller industri med fokus på utveckling? Vi känner ännu inte till din formella bakgrund, men det vi vet är att arbetet kräver ett intresse för utvecklingsarbete kring komplexa system och produkter. Vi anser det vara värdefullt att du som sökande har tidigare erfarenhet av utveckling och integration inom komplexa system, men du som saknar erfarenheten är lika välkommen att söka eftersom det i arbetsgruppen finns möjlighet att ge tydligt stöd in i yrkesrollen och uppdraget.

För att trivas behöver du gilla att samarbeta, både inom din närmaste arbetsgrupp och i andra grupper och dialogforum. Samtidigt förväntas du i yrkesrollen vara lika bekväm att fatta egna beslut och att ta egna initiativ när uppgiften eller forumet kräver det. Du uppskattar att få ta ansvar och föra förändringar avseende tekniska lösningar och arbetssätt framåt.

Den dagliga kommunikationen sker främst på svenska, men eftersom dokumentation i yrkesrollen sker på engelska kräver vi att du behärskar svenska och engelska i tal och skrift.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.

Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här