Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Vindtunnelprovledare

Linköping, Sweden
Closing date: 11 August 2024

Vill du påverka och göra skillnad på riktigt? Här bidrar du till att skapa trygghet för människor och samhällen. Det du gör spelar roll.

Din roll

Letar du efter en omväxlande ingenjörsroll med stora möjligheter till resor? Då har vi tjänsten för dig! Vi söker dig som vill arbeta som provledare för vindtunnelprov. Provledarens roll är bred och innefattar både ett flygtekniskt kunnande, ett delprojektledaransvar samt ett förvaltningsansvar för redan genomförda vindtunnelprov och dess data. Som vindtunnelprovledare arbetar du som Saabs representant i en internationell miljö med ett brett kontaktnät som innefattar några av de viktigaste vindtunnlarna i världen idag. Du arbetar också nära våra modellkonstruktörer för att de vindtunnelmodeller som behövs för ett prov håller uppsatta krav.

Vindtunnelprovledaren har det sammanhållande ansvaret för ett vindtunnelprov inom företaget. Arbetet består i att assistera internkunder att definiera sina provbehov och vägleda dem i valet av lämplig provmetod. Sedan följer ett upphandlingsförfarande där provledaren ansvarar för den tekniska delen av upphandlingen av provet tillsammans med företagets inköpsorganisation. I förberedelserna för provet har provledaren det sammanhållande ansvaret för kommunikationen mellan internkunderna och vindtunneln, och svarar för att dessa är överens om provets genomförande. Under provet deltar provledaren som företagets representant på plats hos vindtunnelinstitutionen och ansvarar för att provet genomförs korrekt och utifrån kundens krav. Vid hemkomst ansvarar provledaren för dokumentation av provet samt arkivering av vindtunneldata.

Arbetet med ett vindtunnelprov drivs i regel i små delprojekt på upp till ett år och man får därigenom stor variation. Merparten av vindtunnelproven innebär resor, ibland under längre perioder upp till ca en månad. Det här jobbet är därför perfekt för den ressugne nyexaminerade farkost-, maskin- eller fysikingenjören som vill bygga en bred kompetens och kontaktnät inom flygindustrin! De många resorna och de långa tiderna hemifrån är något som du bör beakta om du är intresserad av tjänsten.

Du kommer att tillhöra Aerodynamiksektionen på Saab Aeronautics som har huvudansvar för allt aerodynamiskt arbete för Saab vilket innebär komplexa, utmanande och utvecklande arbetsuppgifter. Du kommer att vara del i en utvecklande och kreativ arbetsmiljö med stor kompetensbredd. Forskningsprojekt och universitetssamarbeten är en naturlig del i att ytterligare utveckla vår spetskompetens inom aerodynamisk formgivning och designoptimering. Förutom ett närvarande ledarskap kommer du även att få en egen mentor som tillsammans med dig säkrar en bra start på Saab.

Din profil

Vi ser gärna att du har en akademisk examen inom farkostteknik, mekanisk design eller teknisk fysik, alternativt motsvarande erfarenhet av mekanisk design. Arbetet utförs huvudsakligen i Microsofts Office-paket, men arbete i MATLAB, Python eller annat programmeringsspråk är meriterande. Det är också meriterande med grundläggande kunskaper eller erfarenhet av arbete med CAD och VPM-system. Intresse för ledarskap och/eller erfarenhet av projektledning är ytterligare en fördel.

Att kontinuerligt uppdatera processerna och metoderna kring vindtunnelprovning på företaget kommer att vara en naturlig del av ditt arbete, varpå du är en strukturerad person. Du har ett äkta flygintresse kombinerat med en väl utvecklad analytisk förmåga. Din önskan att förbättra det som redan är bra idag är en stark drivkraft inom dig. Din entusiasm och samarbetsvilja är något du gärna sprider till dina nya kollegor. Driv, uthållighet och förmågan att skapa positiv energi är kärnvärden för dig.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.

Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här.

Med tanke på stundande semestertider kan du förvänta dig återkoppling på din ansökan efter sommaren. Men tycker du att tjänsten låter intressant behöver du inte vänta, skicka gärna in din ansökan direkt!