Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
master-assets-staende_convertedpng3.png

En del av Karlskrona

Visste du att varvet i Karlskrona är ett av världens modernaste? Och ett av få som kan bygga ubåtar. Tungt och monotont arbete har ersatts av digitala verktyg, industrirobotar och NC-maskiner. Idag bygger vi fartyg som nästan är lika avancerade som en rymdfarkost.

shutterstock_426154075.jpg

Att bo i Karlskrona. Mitt i Skärgården.

Sedan Karlskrona grundades 1680 har den marina verksamheten varit i fokus. Karlskrona grundades just med syftet att vara Sveriges centrum för Marin teknik med skeppsvarv och flottans huvudbas. Här kan du njuta av vacker skärgård, du kan bada mitt i staden och ta båten till grannen. Vi har både varit en del av historian och är idag en del av en växande och innovativ stad.

Sök vår lärlingsutbildning tillsammans med af Chapmangymnasiet

Med praktik på varvet tre dagar i veckan

larlingskampanjbild1.png

I Karlskrona har vi ett lärlingsprogram tillsammans med af Chapmangymnasiet. Efter avslutad utbildning har man goda möjligheter till anställning på Saab i Karlskrona. Under utbildning är du som elev på plats på Saabs verksamhet i Karlskrona i genomsnitt tre dagar i veckan. I vårt samarbete med af Chapmangymnasiet inom det Industritekniska programmet finns det två olika inriktningar, inriktning driftsäkerhet och underhåll och inriktning svetsteknik.

Utbildningen är företagsanpassad och verkstadsförlagd under en 3 års period.

Är du intresserad? Ansök här:

Inriktning Driftsäkerhet och Underhåll

Inriktning Svetsteknik

Varför Saab?

På saab delar vi en mission; at hålla människor och samhället säkert. Oavsett om man bygger ubåtar, marknadsför ett stridsflygplan eller utvecklar cybersäkerhetslösningar, har alla på Saab en positiv påverkan. I en komplex och oförutsägbar värld arbetar vi alla för att människor ska känna sig säkrare.

Våra Medarbetare berättar

Johan

Johan jobbar som systemingenjör. Bland annat gör han studier inför fartygsmodifieringar och definierar vad de olika systemen ska ersättas med. Han jobbar med att ta fram koncept och att designa system, men är även med och driftsätter samt verifierar att dessa system uppfyller ställda krav.

"Mitt jobb är en bra blandning av teori och praktiskt arbete från ax till limpa. Det ger mig möjlighet att vara med och bidra till Sveriges framtid och se till att våra försvarsförmågor är de bästa.”

20230110_9005_0001.jpg

Josefine

Josefine jobbar som maskinoperatör. Hon bockar rör till nya och till redan befintliga objekt på Saab. Hon kollar vilka olika storlekar på rör som står i kö och sedan tar hon fram NC-filer på rören för att kunna bocka helt rätt. Efter att rören är bockade så kollar hon att röret är rätt bockat i en maskin som kallas Tube inspector, den tar 16 olika bilder på det bockade röret och jämför det med NC-filen som hon har bockat efter.

”Det är kul när vi lyckas med något som var komplicerat från början och att vi får prova oss fram till den bästa lösningen.”

20200402_9005_003.jpg