Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
saab-karlskoga_vertical.jpg

En dag i den svenska försvarsindustrin

11 min read + Video

I en komplex och allt mer oförutsägbar värld bidrar Saabs innovationer till att göra människor och samhällen säkra. Men hur är det att arbeta i produktionen med att tillverka understödsvapen, missiler och torpeder åt försvarsmakter och försvarsindustrin? Följ med oss en dag till ett av Saabs affärsområden, Dynamics, och produktionsanläggningen Björkborn, som har långa traditioner inom svensk försvarsindustri.

En dag i den svenska försvarsindustrin

Hur är den dag i försvarsindustrin, och varför väljer vi att jobba här? Möt några av våra kollegor i Karlskoga.

Video - 2 minuter och 42 sekunder

09.00

Frukosten på Björkborn är i full gång. Köket i huvudbyggnaden är en informell mötesplats för de anställda. Vid den här tiden på dagen dricker en blandning av chefer, kontorsarbetare och medlemmar av produktionsteamet kaffe och äter frukost tillsammans. Stämningen är vänlig och pratsam medan de anställda kopplar av några minuter, går igenom sina planer för dagen och umgås. Varje fredag slår Björkborns personal på stort och lagar frukost enligt ett roterande schema. Då erbjuds den typ av frukostbuffé som serveras på svenska hotell: äggröra, bacon, rökt lax, pannkakor, bullar, nybakat bröd, kakor och liknande. Arbetet vid Björkborn sker i treskift under vårt besök, istället för det normala schemat med tvåskift. Syftet är att möta de ökade beställningarna från Saabs kunder världen över. Därför började alla här sin dag mellan 06:00 och 07:00.

karlskoga-map.jpg

Saabs affärsområde Dynamics huvudkontor ligger i Karlskoga, en ort med 27 000 invånare och månghundraårig industritradition. I det inhägnade industriområdet på cirka tre kvadratkilometer ligger mer än 120 fristående småhus utspridda. Kontrasten mellan de små monteringsfärdiga husen och skogsmarkerna blir ännu tydligare när man ser rådjuren skutta i det höga gräset precis bakom produktionsbyggnaderna. Många av husen rymmer små team om fyra till sex personer, medan upp till 40 personer jobbar i de större byggnaderna.

Produktionschefen Daniel Thörn förklarar:

– Eftersom den här produktionsanläggningen är unik genom att produktionsteamen sitter i sina egna små hus, innebär chansen att träffas i köket under måltiderna ett trevligt sätt att känna gemenskap med kollegorna.

Efter frukosten genomför Thörn en säkerhetsdemonstration och förklarar vilka åtgärder som finns på plats för besökare och personal inom produktionsområdet.

– Vi arbetar med energetiska material här och är mycket noga med att följa alla säkerhetsåtgärder som gäller i vår bransch, säger han.

– Säkerhet och kvalitetskontroller är kärnan i hela vår verksamhet här på Björkborn.

Hem åt Carl-Gustaf

Förutom att förklara vad man får och inte får göra vid anläggningen, visar Thörn också modeller av några av de produkter som tillverkas här. Han tar fram 84 mm granatgeväret Carl-Gustaf, ur en monter, som används av mer än 40 länder världen över. 

– Det här har varit en mycket viktig produkt för oss här och våra tester av produkter som Carl-Gustaf är avgörande. Våra produkter måste vara klara för användning när kunderna får dem. De måste hålla högsta kvalitet och vara fullt tillförlitliga och fungerande på stridsfältet, och det är de.

10:00:
Jonna Sarajärvi, är en linjechef som har arbetat vid Björkborn i 18 år. Vi träffas på hennes kontor för ett kort möte innan hon besöker sitt team på plats. Fram till nyligen arbetade Sarajärvi vid en produktionslinje, men hon har klättrat i organisationen och är nu arbetsledare. För Sarajärvi är Björkborn inte bara en arbetsplats, utan också en familjetradition. Hennes mamma firar 40 år vid anläggningen samma dag som vi kommer på besök, och andra familjemedlemmar inklusive hennes pappa har också arbetat här.

jonna-2340.jpg
"Människor och samhällen ska vara trygga. Det är en mänsklig rättighet och det är viktigt", menar Jonna Sarajärvi, arbetsledare.

– När jag var tonåring tyckte jag att ett jobb inom försvarsindustrin inte var något för mig, jag ville inte vara en del av den världen. Men min familj sa att Saab var ett bra ställe att jobba på och att jag skulle prova ändå, berättar Sarajärvi. När en tjänst blev ledig bestämde hon sig för att ge Saab en chans.

Jag talade med mina kollegor om produkterna och insåg att i en perfekt värld skulle vi varken behöva vapen eller en försvarsindustri. Världen är dock turbulent och det viktigaste Saab gör är att arbeta för att människor och samhällen ska vara trygga. Det är en mänsklig rättighet och det är viktigt. Då visste jag att jag ville jobba här.
Jonna Sarajärvi

– Alla var vänliga och hjälpsamma. Det fanns en verklig känsla av samhörighet, och jag såg att företaget verkligen bryr sig om både människor och samhället. Jag talade med mina kollegor om produkterna och insåg att i en perfekt värld skulle vi varken behöva vapen eller en försvarsindustri. Världen är dock turbulent och det viktigaste Saab gör är att arbeta för att människor och samhällen ska vara trygga. Det är en mänsklig rättighet och det är viktigt. Då visste jag att jag ville jobba här.

Karriärutveckling och variation
Sarajärvi berättar att uppmuntran från arbetsledare och kollegorna har fått henne att vilja utmana sig själv.

– Mina arbetsledare har sett mitt intresse för att göra mer och hittat sätt för mig att utveckla mina färdigheter. Jag uppmanades att söka befattningen som chef för ammunitionsmonteringsverkstäderna, och får stöd under tiden som jag lär känna teamet och ansvarsområdena för min nya befattning. Det har varit en fantastisk resa för mig personligen.

För Sarajärvi finns det en tydlig fördel med att ha jobbat i produktionen och nu vara arbetsledare.

– Jag har haft samma befattningar som personerna i mitt team, så jag kan ge tips om hur vi kan hjälpa nya medarbetare som lär sig processerna och insikter i hur vi arbetar, säger hon.

12:00

Sarajärvi äter lunch med några medlemmar av teamet i ett litet hus som ligger i ena änden av anläggningen. Teamet består normalt sett av sex personer, men några arbetar på annan plats så idag är det bara fyra kvinnor som sitter runt bordet i det lilla köket. Två av dem har nyligen börjat arbeta hos Saab på Björkborn.

– En av kvinnorna här hade heltidsarbete på annan plats i Karlskoga, men bestämde sig ändå för att ta en tillfällig tjänst här, säger Sarajärvi.

– Hon visste att det fanns en risk med att acceptera tjänsten eftersom vi inte hade något fast arbete att erbjuda henne, men hon tyckte så mycket om att arbeta här att det var värt att ta chansen. Som tur var blev en tjänst tillgänglig och Sarajärvi kunde erbjuda sin nya teammedlem en långsiktig befattning.

Saabs affärsområde Dynamics är en populär arbetsplats och Sarajärvi förklarar att 500 spontana ansökningar skickas in varje år. Detta är ett gott tecken i ett område som Karlskoga, där ett stort antal anställda kommer från närområdet. Ansökningarna och intresset ligger på en stadig nivå, även innan annonser om lediga platser publiceras. Detta beror till stor del på informella berättelser från vänner, grannar och familjemedlemmar, som delar med sig av sina positiva erfarenheter från att arbeta på Saab. 

– Detta är en innovativ och samarbetsinriktad miljö, säger Katarina Mälman, en projektledare som arbetar med luftvärnssystemet RBS 70. Hon arbetade i ett antal befattningar hos Saab i 16 år innan hon fick sin nuvarande tjänst. Precis som för många av hennes kollegor vid Björkborn är arbetet en familjeangelägenhet. Mälmans mamma och morbror arbetar också här.

katarina-2340.jpg
Drivs av jakten på ständiga förbättringar. Katarina på väg till jobbet.

– Det finns en känsla av stolthet och gemenskap  som blir uppenbar när man träffar medarbetarna vid Björkborn. För mig och mina kollegor är det avgörande att vi arbetar i ett team och kan lyckas tillsammans, oavsett vilken roll vi har här på företaget.

Katarina leder ett tvärfunktionellt team som säkrar tillverkningsprocessen och ser till att beställningar från kunder är färdiga i tid för leverans. Hon delar sin tid mellan verkstadsgolvet, där hon inspekterar tillverkningsprocessen och samtalar med teamet vid produktionslinjen, och ledningsmöten på kontoret.

Hon drivs av jakten på ständiga förbättringar, vilket är en av hörnstenarna i det arbete som utförs vid hela Saabs industriområde på Björkborn.

– Det är mitt jobb att se till att vi levererar i tid och på ett effektivt sätt till våra kunder. Det finns alltid utrymme att bli mer effektiv och förbättra det vi gör, säger hon.

Försvarsindustrins långa historia
Tony Ring, chef för Karlskogas kommunstyrelse, förklarar att det är bra för samhället att Saab finns i Karlskoga.

– Vi är mycket stolta över vår mångåriga koppling till försvarsindustrin på orten. Alfred Nobel hade sitt laboratorium här, och genomförde dynamitexperiment i slutet av 1800-talet inte långt från den plats där Björkborns industriområde ligger idag, berättar han.

Bofors, företaget som Nobel ägde, var föregångaren till dagens moderna försvarsindustri i Karlskoga. Det fanns dock en tid då företagslandskapet förändrades och kommunen hade fler människor som flyttade ut än som flyttade in.

– Vi fruktade att samhället inte längre skulle blomstra. Men när Saab etablerade sig på Björkborn vände det. Nu har vi 4 500 personer som pendlar till jobbet här varje dag, tack vare att ett antal nya företag med kopplingar till försvarsindustrin också har bestämt sig för att basera sin verksamhet i Karlskoga. Dessutom har vi sett ett antal läkemedelsföretag flytta sina huvudkontor hit, säger han.

– Vi bygger nya bostäder för att locka ännu fler människor till området, eftersom vi vet att ännu fler företag är intresserade av att komma hit och att deras anställda kommer att behöva någonstans att bo. Vi har nu ett antal mycket högteknologiska industrier baserade i kommunen. Folk vet att det finns intressanta arbetstillfällen i Karlskoga. Ett antal utländska företag samarbetar med företag som är baserade här. De investerar och bygger toppmoderna produktionsanläggningar, så området är mycket mer dynamiskt nu.

Testning och säkerhet är avgörande
Över 400 engagerade Saab-medarbetare vid Björkborn arbetar med montering och testning av kompletta system, från robotar, understödsvapen och delsystem till torpeder och energetiska delsystem. De monterar och testar även delsystem som sensorer, zonrör och optik, samt mekaniska och elektroniska tändsystem. Dessutom tillverkas primärsprängämnen, pyrotekniska föreningar och tändare. Pressning av sekundära sprängämnen samt bearbetning och isolering av dubbla basdrivmedel sker också här.

13:00

Efter lunch besöker vi en byggnad som heter Knallen för att träffa Peter Brunzell, som är laboratorietekniker på Saab. Ett av hans viktigaste ansvarsområden är att genomföra planerade destruktionsprover för elektroniska tändsystem, primärsprängämnen och pyrotekniska föreningar. Brunzell är energisk och noggrann, två goda egenskaper när man arbetar med pyroteknik.

peter-karlskoga-2340.jpg
Jobb på Knallen. Peter Brunzell in action.

I varje litet rum finns arbetare som under tystnad fyller på pyrotekniska föreningar, monterar elektroniska tändsystem och utför andra arbetsuppgifter. Det sitter sprinklersystem monterade i taken och i ett av rummen påminner luftfuktigheten mer om Amazonas djungler än den klara kylan en decembereftermiddag i Sverige. Brunzell förklarar att vissa av föreningarna kan fatta eld om luften är för torr, vilket gör det nödvändigt att upprätthålla en föreskriven grad av luftfuktighet. En elektroniskt styrd fuktsensor reglerar luftfuktigheten i rummet. Om luftfuktigheten är för låg åtgärdar systemet detta genom att spruta ut en fin dimma. Just den här dagen är luften tydligen ganska torr, eftersom systemet skickar ut moln av dimma med jämna mellanrum.

Vi har respekt för de material vi jobbar med. Det är viktigt att inte vara rädd om du ska jobba i den här delen av Björkborn.
Peter Brunzell

– Vi har respekt för de material vi jobbar med. Det är viktigt att inte vara rädd om du ska jobba i den här delen av Björkborn. Det är en mycket säker arbetsplats, men det är viktigt att fråga om du är osäker på något och du måste vara försiktig och uppmärksam, säger han.

Brunzell har varit 15 år på Björkborn. De senaste tio åren har han bland annat arbetat med att testa pyroteknik och analysera brinn- och tändningstider. Efter att ha testat ett antal sprängämnen visar Brunzell upp resultatet. En metallplatta som använts i den kontrollerade testdetonationen placerad under ett litet elektroniskt tändsystem fyllt med en pyroteknisk förening, har blivit böjd och har en stor buckla. Det krävs inte mycket för att föreställa sig ett mycket större sprängämne som detoneras mot ett mycket större mål och med betydligt större kraft.

– Jag anser att varje land har rätt att skydda sina gränser och medborgare. Vi tillverkar vapen och delar till vapen här. Känner du att det här är något du inte kan jobba med så är det här inte rätt arbetsplats för dig, menar han.

15.00

Klockan 15:00 är det skymning. Dagsljuset blir till kväll och signalerar att det snart är slut på arbetsdagen för Björkborns medarbetare.

Daniel Thörn kom till Saab av en slump efter sina studier. Under sina 13 år på Björkborn har han haft fyra olika befattningar.

– Det här är ett fantastiskt företag att jobba för. Saab ser varje medarbetare som en individ och företaget ger så mycket utrymme för utveckling. Att jobba här på Björkborn och vara en del av företaget är mycket mer än att bara arbeta med att tillverka och montera saker, förklarar han.

– Jag hoppas att vi kan få fler studenter från området intresserade av att studera ämnen som kan komma till användning här, och vi hoppas också kunna locka unga män och kvinnor att söka befattningar på Saab. När människor har besökt oss, upplevt miljön och lärt sig mer om vårt företag, vill de gärna arbeta här. Jag känner mig stolt varje dag över att jag arbetar för ett sådant företag.