Skip to content Go to main navigation Go to language selector
Saab Global
Installation in HQ

Flygprovingenjör, Avionik- och mjukvaruintegration

Linköping, Sweden
Closing date: 11 August 2024

Vi tror att framsteg och möjligheter skapas bäst tillsammans. Välkommen till en plats där samarbete gör skillnad.

Din roll

Saabs provverksamhet ökar i omfattning de närmsta åren och nu söker vi nya medarbetare som vill vara med i den spännande utprovningen av Gripen. Arbetet som flygprovingenjör innebär en kombination av teoretiskt och praktiskt arbete. Du får bland annat ta fram provmetodik och provprogram, förbereda och leda prov i olika provstationer samt analysera och utvärdera resultaten. Vi genomför provning i riggar, simulatorer och flygplan.

Som flygprovingenjör inom avionik- och mjukvaruintegration ansvarar du för provning inom ett eller flera teknikområden/system, t.ex. flygplanets registrering, funktionsövervakning, centrala testfunktioner, avionikdatorer och kommunikationen mellan datorenheterna. Vi har ett nära samarbete med utvecklingsavdelningen, övriga områden inom flygprovavdelningen samt leverantörer och kunder. Arbetsklimatet präglas av prestigelöshet och gott samarbete vilket innebär att alla hjälper till där det behövs.

Utöver provning inom teknikområdet ingår även följande uppgifter i rollen:

  • Leda eller stötta felsökningar inom teknikområdet vid felutfall i flygplan. T.ex. läsa ut felloggar samt analysera trafiken mellan flygplanets olika datorenheter på databussnivå
  • Förbereda registrering i flygplanets systemdator inför flygpass och i efterhand läsa ut, packa upp och analysera data
  • Läsa ut data från flygplanets kraschskyddade minne
  • Ansvara för att upprätthålla och införskaffa felsökningsdatorer och provutrustning

Vi erbjuder goda utvecklingsmöjligheter eftersom vår verksamhet hanterar modern teknik som ständigt utvecklas. Rollen som flygprovingenjör innefattar ett utbildningsprogram som kommer ge dig en kontinuerlig möjlighet till fortsatt utveckling. Det kan även finnas möjlighet att arbeta kortare eller längre tider utomlands då flera projekt innefattar internationellt samarbete.

Häng med en av våra provingenjörer en dag på jobbet via länken nedan:

https://www.linkedin.com/posts/saab_vi-p%C3%A5-saab-%C3%A4r-en-del-av-s%C3%A5-mycket-mer-%C3%A4n-activity-7062358061234946048-4JNC/?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

Din profil

Du är en nyfiken, positiv person med god samarbets- och kommunikationsförmåga eftersom rollen innebär koordinering och samarbete med intressenter så som piloter, systemutvecklare och kunder. Du anpassar dig smidigt till personer och situationer du möter och du uppskattar variationen i dina arbetsuppgifter. Vi tror att du har ett genuint teknikintresse och uppskattar ordning och reda vilket behövs eftersom allt arbete dokumenteras noga. Dokumentationen sker till övervägande del på engelska och därför är goda kunskaper att uttrycka sig i tal och skrift på engelska nödvändigt.

Det är en fördel om du har erfarenhet av felsökning samt kunskap och förmåga att hantera mät- och provutrustning. Att kunna konfigurera datorer i Windows och Linux samt felsöka via analys av datatrafik och felloggar är också bra.

Vi tror att du är utbildad högskole-, civilingenjör eller motsvarande inom t.ex. elektro- eller datateknik. Erfarenhet av provning eller systemutveckling är meriterande, men stor vikt kommer att läggas på dina personliga egenskaper och intresse för teknikområdet. Eftersom vi inom området har både teknisk bredd och djup finns goda möjligheter till omväxlande arbetsuppgifter, personlig utveckling och karriärmöjligheter inom företaget.

Befattningen kräver att du genomgår och godkänns enligt vid var tid gällande bestämmelser för säkerhetsskydd. För befattningar där Saab har krav på säkerhetsklassinplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på visst medborgarskap.

Vad du blir en del av

Bakom våra innovationer finns alla de som har gjort det möjligt. Modiga pionjärer och kluriga tänkare. Vardagshjältar och kreativa problemlösare. De som delar djup kunskap och de som utforskar nya områden. Och alla däremellan.

Här har du chansen att påverka och bidra på ditt unika sätt. Allt från att utveckla kod och bygga imponerande försvars- och säkerhetslösningar till att ta en kaffe med en kollega. Varje bidrag räknas. Vi ger dig möjlighet att anta utmaningar och skapa smarta innovationer. I vår vänliga och tekniksmarta värld finns plats för dig att växa. Vi finns här för att tillsammans skapa trygghet för människor och samhällen.

Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag med uppdrag att hjälpa nationer att skydda sin befolkning och bidrar till trygghet för människor och samhällen. Med 22 000 talangfulla medarbetare utvecklar Saab teknik och lösningar för en säkrare och mer hållbar värld.

Saab utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem. Saab har sitt huvudkontor i Sverige men en global verksamhet där Saab är en del av många nationers försvarsförmåga. Läs mer om oss här

Vänligen observera att vi arbetar med löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum har gått ut. ​På grund av semesterperioden kommer första kontakt i denna rekrytering ske som tidigast v 33.

Varmt välkommen med din ansökan!